| Itt vagy most: Blog » Itthon » A Fidesz kampánytechnikáinak elemzése
A Fidesz kampánytechnikáinak elemzése
  • | | Több
  • 2006. March 15, 16:04, frissítve: 2009. August 03, 14:02


A Fidesz kampánytechnikáinak elemzése

Csibrik Edit a Fidesz kampányáról szóló előző írását, úgy fejezte be, hogy a legnagyobb ellenzéki párt kompromisszumra képes szervezetként vonulhat be a köztudatba, amiért elfogadta a kormánypártiak ajánlatát a miniszterelnök-jelölti vita időpontjára vonatkozólag.

Első látásra úgy tűnhet, a Fidesz elbizonytalanodott; és amennyire hinni lehet a legújabb közvélemény-kutatásoknak, erre minden oka meg is lehetne. Ugyanis legnagyobb politikai riválisa, a Magyar Szocialista Párt lassan minden értékelt szempontot figyelembe véve megközelíti az ellenzék népszerűségét. Sőt, mi több, a jelenlegi balliberális koalíció másik tagja, a szabad demokraták is növelték támogatottságukat a biztos pártválasztók körében. 

Így egyre növekszik annak az esélye, hogy a Fidesz választási vereségét remélő politikai erők, nem maradnak majd egyedül a májusban felálló új parlamentben, és folytathatja a munkáját a második Gyurcsány-kormány.

A helyzet természetesen nem ilyen egyszerű. Hiszen mind a jobboldal, mind a baloldal tisztában van azzal, hogy a közvélemény-kutatások eredményei önmagukban nem reprezentálják a teljes választójogú népesség pártpreferenciáját. Elég, ha visszaemlékszünk a négy évvel ezelőtti kampányidőszakra, melyben mindvégig az akkori kormányzó erők álltak nyerésre, a választások azonban más eredményt hoztak.

Az egyszerű állampolgár csak különböző marketing-fogásokat lát a kampányból, és azt, hogy bizonyos pártok nevetséges érvekkel próbálják az embereket meggyőzni arról, miért jobbak ők az ellenfeleiknél. Természetesen a meghatározó politikai erőknek mindig van egy új „ász” a tarsolyukban, és legtöbbször csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy előhozakodhassanak azzal. A Fidesz esetében ilyen kártyának számít a „valódi elszámolás”. Az MSZP néhány hete elszámoló kampányt indított annak bizonyítására, hogy amit a párt négy évvel ezelőtt ígért választási programjában, azt mostanra kivétel nélkül megvalósította. Az ellenzék ilyenkor természetesen nem is tehet mást, mint bebizonyítani annak az ellenkezőjét.

A „valódi elszámolás” kampányra épül Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az országjárása, amely során a választópolgárok interaktív módon ismerkedhetnek meg a kormány tényleges ígéreteivel, valamint a négyéves kormányzati munka eredményeivel.

A program akár érdekes is lehetne, hiszen a korábban rögzített videofelvételeken láthatják viszont az emberek, hogyan és milyen kérdések kerültek a politika kereszttüzébe az előző választások alkalmával. Ez legtöbbször azonban az érintett problémák ideológiai alapon való megközelítésével, és a politikai rivális nyilatkozatainak tényszerű, ugyanakkor demagóg kiforgatásával jár együtt.

A „Mivé lett Magyarország” címmel rendezett frakcióvezetői fórumsorozat és a „valódi elszámolás” amellett, hogy a kormányt szembesíti önmaga be nem tartott ígéreteivel, célul tűzi ki, hogy lejárassa a kormánypártokat, és hiteltelenné tegye azok későbbi szavazatszerző próbálkozásait a választók előtt.

A szavazatszerző politika érdekében – mint azt az előző hetek eseményei is mutatják – azonban semmi sem szent. A közelmúltban illetéktelenek belső információkat töltöttek le az MSZP szerveréről, amiért a kormánypárt a „betöréssel” a Fideszt gyanúsította, aki eleinte elutasította a vádat, majd később elismerte az adatlopást. Az utóbbi napok hírei szerint a Szövetség egyik országgyűlési képviselőjelöltje próbálta visszalépésre késztetni MDF-es riválisát, aki azonban hangfelvételt készített az esetről, és panasszal fordult az Országos Választási Bizottsághoz.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek azonban nem vetnek valami jó fényt a pártra, és negatív kihatással lehetnek a bizonytalanokra. Egy demokratikus keretek között megtartott választás alapfeltétele, hogy tisztességes versenyben győzzék le a másikat, de a történtek után joggal kérdőjelezhető meg a Fidesz őszintesége és tisztasága, és megalapozottabbnak tűnhetnek azok a vádak is, melyek akár a párt, akár Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt hitelét hivatottak rontani. Ugyanakkor a Fidesz látszólag kezd kifogyni az ötletekből. A párt elmúlt négy éves ellenzéki tevékenységét végiggondolva, alig akadt olyan, amit nem vetettek még be a különböző szavazások alkalmával. A 2002-es parlamenti és önkormányzati választásokat követően előbb az Európai Uniós népszavazáson, és az Európai parlamenti választáson, majd a kettős népszavazáson és a köztársasági elnök választáson kellett bizonyítania a pártnak.
A csaták többségét megnyerte a Fidesz, mindezt persze úgy, hogy valamennyi kártyáját ki kellett játszania a kormány ellen. A sor Medgyessy Péter ügynökmúltjának nyilvánosságra hozatalával kezdődött, majd folytatódott a brókerbotránnyal és a PSZÁF valamikori elnökének megveretésével, amit a vezető pozícióban levő személyek és a miniszterelnök korrupciós ügyeinek kiteregetése követett, amit végül a „luxusbaloldal” be nem váltott ígéreteinek bemutatása zár le.

Bár látszólag úgy néz ki hogy csúcsra jár a kampány, azonban én úgy gondolom, hogy a Fidesznél a kivárás taktikáját választották. A kormánypártok ezt az időszakot a Fidesz választási programjának hiányára való figyelem felhívással töltik ki. Kövér László választmányi elnök pár hete úgy fogalmazott, azért is nem hozzák nyilvánosságra programjukat, mert könnyen előfordulhat, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP ezt is magáévá tenné, mint ahogy az már számtalan ellenzéki felvetéssel előfordult az elmúlt időszakban.

A Fideszt azonban jóval szervezettebb pártnak ismerhettük meg az utóbbi három évben annál, mint amit most mutat magáról. A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport évek óta készíti tanulmányait a leendő kormányprogramhoz, miközben a Nemzeti Konzultáció eredményeként összegyűlt észrevételek mellett a Professzorok Batthyány Köre által készített Szent István-terv is rendelkezésére áll a pártnak. Úgy gondolom, hogy a fentebb felsoroltak egyértelműen alátámasztják, hogy a Szövetség biztosan rendelkezik programmal, a kérdés csak az, mikor és milyen formában fogja a párt azt a választók elé tárni.

A bizonytalanok megnyerése – a biztos szavazói bázis kiépítése után – mindkét nagy párt számára legfontosabb feladat. Egyes felmérések szerint a Fidesznek és az MSZP-nek is kb. 2,5-2,5 millió biztos tábora van, rajtuk kívül ügyes propagandával még további 400.000 választót mozgósíthatnak.

Az igazi mozgósításnak azonban eddig csak csíráit lehet látni: a Nőkért fórumsorozat, a valódi elszámolás új fejezete, a „Na, ezt jól megcsinálták” kampány, valamint Orbán Viktor most kezdődő országjárása, ami feltehetőleg az utolsó nagyobb vállalkozása lesz a Fidesznek a végső mozgósítás előtt, ami feltehetőleg majd a miniszterelnök-jelölti vitában csúcsosodik ki.

A Fidesz tehát altat. A választások első fordulójáig még csaknem egy hónap van hátra.  A legnagyobb ellenzéki párt valószínűleg négy évvel ezelőtti, a két választási forduló között folytatott taktikát alkalmazza majd, amellyel a céljuk kettős. Egyrészt hagyják, hogy a szocialisták magabiztossága csökkentse szavazóik aktivitását, másrészt a csúcsra járó kampányban elfogyjanak az ütőképes kártyáik. A jelenlegi helyzetben erre a Fidesznek nagy szüksége van, hiszen egy friss – a Századvég által elvégzett – hipotetikus mandátumszámítás alapján a pártnak csak egyféle módon van esélye a parlamenti többség megszerzésére. Amennyiben a két nagy párton kívül csak az SZDSZ jutna be a parlamentbe, a Fidesz-KDNP-nek csak akkor lehetne esélye kormányalakításra, ha öt százalékponttal több szavazatot kapna, mint az MSZP. Az elemzés szerint ekkora különbségre még akkor is szükség lenne, ha egyébként a szocialisták és a szabad demokraták együttesen egy százalékponttal megelőznék a legnagyobb ellenzéki pártot.

Az ellenzéki párt számára negatív eredménnyel végződő választások következtében veszélybe kerülhet az elmúlt években megalapozott és felépített pártszövetség, mert ahogy a Magyar Demokrata Fórum változtatott politikáján, változtathat több társszervezet is, ami lassan az együttműködés felbomlásához, ebből adódóan a jobboldali erők feldarabolódásához, gyengüléséhez vezethet. Addig azonban folytatódik a negatív kampány, mely Orbán Viktor Fidesz elnök szerint, nem tetszetős, de őszinte és tényfeltáró…
   • Error connecting to mysql