| Itt vagy most: Blog » Itthon » A jelöltségemről és a kampányról
A jelöltségemről és a kampányról
  • | | Több
  • 2006. October 02, 00:12, frissítve: 2009. September 09, 17:05


A jelöltségemről és a kampányról

A jelöltekről (2006-08-15)

Köszönetnyilvánítással kell kezdjek, mert köszönettel tartozom sok mindenkinek: ismerősöknek és ismeretleneknek, barátoknak, családomnak, hogy segíteni, bátorítani, biztatni szeretnének a képviselőjelöltségemmel kapcsolatban. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, holott még nagyon az elején járok a dolgoknak.

Mik az esélyek? Nem túl rózsás a helyzet. A Fidesz-KDNP és az MSZP-SZDSZ már felsorakoztatta a maga-maga jelöltjét. Köztük már két évvel ezelőtt is nagy verseny folyt az időközi választáson, talán 12 szavazat különbséggel nyert a mostani fideszes képviselőnk. Ami azonban más, mint két éve volt, hogy én vagyok az egyetlen független, remélhetőleg valódi civil szervezetek által támogatott jelöltje a városrésznek, noha az MSZP-SZDSZ jelöltje is ezt állítja magáról, jól tudjuk, ő a városi ellenzék szekerét tolja. Ez részint érthető, hiszen Kanyar Juliannát a diákévek óta erős szálak fűzik az MSZP-s Kolber Istvánhoz, aki most a Szövetség Kaposvárért színeiben indult a polgármesteri székért Szita Károly kihívójaként. Bár országgyűlési képviselőként, a fejlesztéspolitikáért felelős tárcanélküli miniszterként lehetősége lett volna a toponári iskola felújítására pénzt szerezni, ez nem történt meg, ahogy Kanyar Julianna sem eröltette a dolgot részönkormányzati képviselőként. Annek ellenére, hogy mindketten ebbe az iskolába jártak, és most mindketten a városrész szavazópolgárainak voksaiért küzdenek. Kanyar Julianna egyébként számomra nem idegen, 21 éve szomszédom, a vele való jó kapcsolatomon remélhetőleg a választási kampány sem fog változtatni.

Mihalecz András a Fidesz jelöltje, személyes tapasztalataim szerint az ő munkájával kevésbé elégedettek az emberek. A Fidesz részéről szerintem hatalmas hiba volt újraindítani Mihaleczet, talán a 2003-as béketüntetés szervezésével került anno a polgármester látószögébe, ahonnan az elmúlt két eredménytelen év ellenére sem bukott nagyot. Két évvel ezelőtt még én is részt vettem a kampányában, mostanra azonban nagyon megbántam, hogy akkor rá szavaztam, és azt is, hogy a nevemet adtam a jelöltsége mellé. Bár akkor még senki nem tudhatta, hogy a családi gazdasága fontosabb lesz számára, mint a Toponáron élők problémái, ma már látják az emberek, hogy rengeteg dolog nem valósult meg az ígéretei közül. Persze a pénzhiánnyal sok minden magyarázható, de az alapvető probléma, az emberi jószándék hiányzik.

 


A Kapos TV-ben elmondott beszédről (2006-09-27)

A választási törvényben foglaltaknak eleget téve a Kapos Televízió nagyon korrekt módon lehetőséget adott valamennyi kaposvári egyéni önkormányzati képviselőjelöltnek, hogy a médiában bemutatkozzon. Hivatalos levélben jött a meghívó pár napja, hogy felkérjenek a választási műsorban való szereplésre. Esténként a híradó után, fél órában, két-három választókörzet képviselőjelöltjei mutatkoznak be egy héten át a választások hetében a kampánycsend beálltáig. Sorrendben aznap én a harmadik voltam, a beszédem azonban hosszúnak bizonyult. Mivel nem értem a végére, improvizálnom kellett, a főbb gondolataimat azonban így is el tudtam mondani. Az egymással cimboráló jelöltek bár kezdetben lenézőek voltak, a beszédem tetszett nekik, s mind gratuláltak. Még a kaposfüredi jelölt Heintz Tamás parlamenti képviselő is odajött hozzám, hogy kezet rázzunk. "Így kell ezt csinálni" - mondta.A médiában való megjelenésről (2006-09-27)

A tévészékházban találkoztam az engem is támogató ZöldSzem Egyesület elnökével, Mészáros Attilával. Bár korábban írtam, hogy választási kampány idején minden a jelöltekről az újságokban megjelenő hírért hatalmas pénzeket kell fizetni, úgy tűnik, a sok próbálkozás mégsem volt reménytelen. Egy rövid hír erejéig az általam alapított Toponári Fiatalokért Mozgalom megjelent a megyei napilap hasábjain. Egyszóval, tudják, hogy létezünk, pontosan 24 nappal, azaz 3 héttel a megalakulásunk után. Ennek személy szerint nagyon örülök.A kampánycsendről, a szórólapozásról és az emberekről (2006-09-30)

Hihetetlen erőt tudnak adni az emberek a hitükkel. Ma két üzletben is voltam, vittem a szórólapjaimat, hogy kiragasszam őket. Az egyik boltban a tulajdonos hölgy félrevont, majd rövid beszédbe elegyedtünk. Elmondta, mennyire bízik bennem, mennyire izgul értem, és hogy hány embert vett még rá, hogy rám szavazzon. Elmondta, hogy ha én nem indultam volna, el sem mentek volna szavazni, így viszont az egész család teljes szélességgel kiáll mellettem. Leszedte az akciós hirdetéseket a bolt ajtajáról, és teleragasztotta a szórólapjaimmal. Kért, hogy bármi is történjen vasárnap, ne adjam fel, folytassam. Mert -ő mondta, nem én találtam ki- "nekünk kell megváltanunk a világot".

Mi egyébként nem sértettünk kampánycsendet. az utolsó plakátot Fészerlakon ragasztottuk ki 23:59-kor. Hazafelé a kocsiban megjegyeztem, hogy "igen, végre vége..." És akkor Peróczi Isti azt mondta, "nem, csak most kezdődik". Kérdem, micsoda. Azt mondja, "a következő négy évben meg kell csinálnod a programot, amiért megválasztanak vasárnap". Tudom, hogy viccnek szánta, legalábbis volt egy ilyen éle a beszélgetésnek, de valahol tudom, hogy ő is bízik, és akarja, hogy nyerjek.

Igazából nem tudom hány emberhez jutottam el, hány embert sikerült megszólítanom. nem tudom, elértek-e hozzájuk azok az üzenetek, amiket el akartam hozzájuk juttatni. Megpróbáltam mindent. Rosszat az ellenfeleimről sosem mondtam a helyi választóknak, nem mocskolódtam, nem agitáltam magam mellett. Mindig tényekről beszéltem, néha kicsit elvontan, sok helyi számára érthetetlenül. sokan mégis megértették. Akik rám szavaznak majd, nem az alsóbb osztályokból kerülnek majd ki. Mert a kampányomat sem az olyanok meggyőzésére építettem, akiknek ha bemutatkozom, hogy politológus vagyok, összekevernek a parkettázóssal. Sokkal inkább a fiatalokra, és az értelmiségiekre. Török Gábor politológus szavait idézni egy választási szórólapon, halott vállalkozásnak tűnik. Én mégis megpróbáltam. szembemenni a két nagy párttal akkor, amikor az ember politikai karrierben gondolkodik és nincs más, csak a két nagy párt, öngyilkos merényletnek tűnik. Én mindvégig kiálltam a véleményem mellett, nem hajlottam soha a velem beszélgetők véleménye felé csak azért, hogy azt higyjék, úgy gondolkodok mint ők, és ezáltal több szavazatot kapjak. Ezt a kampányt a saját elveim mentén, a saját nézeteimet propagálva csináltam végig. Október 1-jén, bárhogy is végződik a választás, akárhány szavazatot is kapok, az elveim és a politikai nézeteim, az őszinte véleményem is megméretkeznek.  • Error connecting to mysql