| Itt vagy most: Blog » Itthon » A Jobbik netkommandója
A Jobbik netkommandója
  • | | Több
  • 2009. November 03, 23:11, frissítve: 2009. November 04, 00:12


A Jobbik netkommandója

Őszintén szólva nem lep meg, amit ma az Indexen olvastam a Jobbik új stratégiájáról. Ennek lényege röviden, hogy a párt vezetése arra kérte a híveket, hogy legyenek aktívak a különböző közösségi oldalakon: fórumozzanak, blogoljanak, és kommenteljenek minden mennyiségben a párt nézeteit hirdetve, ezzel azt a látszatot keltve a különböző oldalakat böngésző olvasókban, hogy a párt nézetei valós támogatottságnak örvendenek a társadalomban, legalábbis az internetet használó közösségen belül.

 

Az ötlet semmiképp sem tűnik rossznak, hiszen pszichológiailag bizonyított tény, hogy a bizonytalan szavazók befolyásolásában igenis fontos szerepet játszhat, ha azok úgy érzik, a tömeghez tartozhatnak, és a többséget támogató döntést hozhatnak meg. A szociálpszichológiában - mely az egyes személyek egymásra gyakorolt hatását elemző tudomány -  tömeglélektannak nevezik ezt a jelenséget, mely egyébként összefüggésben áll a csoportdinamikával, mely a szociálpszichológia egyik diszciplínájaként a csoporton belüli kapcsolatokat vizsgálja, azon pszichológiai változásokkal foglalkozik, melyek hatására az emberekben kialakul az egyének feletti egység érzése, melynek egyértelmű iránya a csoporttá alakulás.

 

Tény és való, a bizonytalan tömegek manipulációja nem újkeletű dolog, hiszen Goebbelstől kezdve valamennyi pártpropaganda célja az emberek megnyerése - na jó, az eszközökben van különbség. Magyarországon például a "pártközeli" közvéleménykutató cégek által bevett szokás, hogy a publikált felméréseikben szereplő számokkal manupilálnak: alul-  vagy épp felülmérnek bizonyos pártokat, melyek szavazóit kiábrándítani vagy épp elaltatni akarják a majdani választási szerepléssel összefüggésben. De itt említhetnénk a 2002-től folyamatosan összetrombitált különböző politikai nagygyűléseket is, melyek emocionális töltetet adnak a résztvevőknek, erősítik bennük a csoporthoz tartozás érzését, az elkötelezettséget. A győzteshez húzás jelensége megfigyelhető a választások után készített felmérések eredményeiben is, a voksolások után rendszerint ugyanis többen vallják, hogy a nyertes pártra szavaztak, mint ahányan ténylegesen így tettek.

 

A Jobbik által a szimpatizánsoknak eljuttatott összeállításban arra hívják fel a támogatók figyelmét, hogy "bátran értékeljék és kommenteljék a videómegosztókra felkerült jobbikos videókat, ha pedig a pártot negatívan bemutató felvétellel találkoznak, higgadt érveléssel mutassák be, hogy vannak más vélemények is." A tegnapi nap kettő a hét elején feltöltött videómat is megtalálta egy jobbikos aktivista, és az alábbi "higgadt" kommentet fűzte hozzá a Vona Gábor kitiltásáról szóló képanyaghoz: "A PTE falai közé csak zsidók és zsidóbérenc politikusok mehetnek előadást tartani, magyarok nem. Ilyen mocsokban élünk. PTE vezetés - szégyeld magad!"

 

A probléma nem az, hogy vannak ilyen kommentek, mert mindig is voltak. A probléma az, ha ezt egy párt szervezett keretekben próbálja szokszorosítani. Mindazonáltal, hogy ügyes marketingfogásnak találom a Jobbik részéről, féltem ennek az országnak a szélsőséges nézetek terjesztésére leginkább kapható fiataljait.  • Error connecting to mysql