| Itt vagy most: Blog » Itthon » Az LMP 176 kampánya
Az LMP 176 kampánya
  • | | Több
  • 2009. November 03, 15:03


Az LMP 176 kampánya

Úgy látszik, Thürmer Gyula komolyan rossz néven vette, hogy csütörtökön megkérdeztem tőle, mit tesznek a választásokon való eredményes szereplésük érdekében. Legutóbbi blogbejegyzésében ugyanis "Politikai boncolás" címmel emlékezik meg a PHE pécsi alapszervezeténél tett látogatásáról. Megmondom őszintén, ha tudtam volna, hogy Thürmer Gyula blogot ír, ráadásul, hogy a Munkáspárt már a Twitteren is jelen van, akkor azért óvatosabban fogalmaztam volna, mikor arra utaltam, ha innovatívabb párt lennének, talán több emberhez eljutna az üzenetük.

Érdemes azonban beidézni pár sort a Munkáspárt elnökétől:

Thürmer szerint az ifjúság szerencsére nem azonos a pécsi politológus hallgatókkal. "Sajnálom ezeket a fiatalokat. Kérdéseikből, udvarias, de túlzottan magabiztos gesztusaikból gyorsan kiderült, hogy alapvetően nincs nekik bajuk ezzel a világgal. Jogállamban élünk, van alkotmány, rendezettek a jogi viszonyok a politikai versenyhez. Igen, számukra a politika egy nagy verseny, ahol a jobbnak, az okosabbnak, az innovatívabbnak kell érvényesülnie. Szerintük azoknak a pártoknak van esélyük, amelyek elkapnak egy-egy médiaszempontból frappáns ötletet, jó programjuk van, színes, ötletes az internetes honlapjuk. Nem is értik, például, hogy a Munkáspárt miért nem tudott húsz év alatt bejutni a parlamentbe, amikor a Jobbik vagy a Lehet Más a Politika pillanatok alatt a semmiből tőr be."

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy Thürmer Gyulának igaza van. A mai ifjúság nem egyenlő a pécsi politológus hallgatókkal. A mai ifjúság nagy része ugyanis nincs tisztában azzal, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta jelen van egy Munkáspárt nevű formáció. Ha tudna róla, akkor is inkább menne el egy kocsmába, hogy jól berúgjon, semmint egy mérhetetlen, szinte nem létező párt elnökének szónoklatát hallgassa, mely egyébként már nevetségesen parainoiás, és szánalmasan óhajt vissza egy már megbukott rendszert. Elnök úrnak igaza van abban is, hogy Magyarországon demokrácia van, ahol - ha nem is tökéletesen -, de adottak a jogi keretek az állam működéséhez. A politikáról azonban homályosan fogalmaz. Mintha tényleg nem látná, hogy a politika verseny. Verseny, mert a politika célja a hatalom megszerzése. Ez ugyanis alapfogalom a politikatudományban.A politikai versenyben pedig - ha tetszik, ha nem - az érvényesül, aki megfelelő eszközöket talál arra, hogy üzenetét eljuttassa a választóknak. Ezt kétféleképpen teheti: ha befolyásos gazdasági érdekcsoportok és/vagy médiatámogatás áll mögötte, vagy ha ezek hiányában saját erejére és szervezetére támaszkodik, próbál innovatív lenni, és ötletel. Mindegyikre láttunk már példát. Előbbire a Fidesz vagy az MSZP, utóbbira a Lehet Más a Politika! lehet a példa. A Jobbik bár tény és való, hogy az LMP-hez hasonlóan szintén alulról próbál szerveződni, hatalmas médiavisszhangott kapott a Magyar Gárda létrehozásával és a szélsőséges nézeteket elutasító pártok ellenkampányával.

Ami az LMP-t illeti, nem véletlenül hoztam fel példaként már a Thürmer Gyulával folytatott múltkori beszélgetésen is. Már azzal felkeltették a média érdeklődését, hogy kitaláltak, vagy ha nem is kitaláltak, de magyar körülmények közé applikáltak valami újat, valami nálunk eddig szokatlant. A Lehet Más a Politika! ugyanis hazahozta az Egyesült Államokból a választások előtti regisztrációs rendszert. Az amerikai választási rendszer ugyanis abban különbözik a nálunk megszokottól, hogy ott az egyéni felelősség elvének megfelelően minden szavazóképes választópolgár önmaga jár el a regisztrációja ügyében, ti. hogy a hatóságok felvegyék a választói névjegyzékbe. Magyarországon ezt az illetékes választási szervek automatikusan elkészítik, és kiküldik a "regisztrációról" (értsd: nyilvántartásba vételről) a kopogtatócédulákat a szavazóknak, akiknek az egyéni felelőssége legfeljebb akkor érvényesül, amikor lakhelyüktől távol kívánnak szavazni, és ezért kezdeményezik nyilvántartásba vételüket egy másik településen. Az amerikai regisztrációs rendszernek egy másik nagyon fontos előnye, hogy a regisztrációkor a választópolgárok megadhatják, hogy személy szerint melyik párttal szimpatizálnak. Ha nincs ellenükre, odaírják a nevük mellé, hogy a Demokrata vagy a Republikánus Párt hívei, ez a szavazás napján, vagy akár az azt megelőző feszített kampányban is segítségére lehet az egyes politikai erők kampánystábjának.

A Lehet Más a Politika! idei kampányújítása lényegében ezek keverékeként írható le. A párt "176 - Vegyél részt a demokráciában!" kampányának lényege, hogy már jóval a kopogtatócédulák postázása előtt arra kéri szimpatizánsait, regisztráljanak be a párt választási adatbázisába. Ennek lényege, hogy a párt aktivistái így pontosan tudni fogják, mely háztartásokat kell felkeresniük a szükséges számú ajánlószelvények összegyűjtéséhez.

Az LMP-ben úgy számolhatnak, hogy csak akkor lehet reális esélyük az 5%-os választási küszöb átlépésére, ha valamennyi egyéni körzetben jelöltet állítanak, és lehetőség szerint a negyedik helyen végeznek. A Századvég egy friss felmérése szerint a kis pártok közül az LMP rendelkezik a legjelentősebb támogatottsággal. A Jobbik - melyet már inkább középpártként tartanak számon - 12%-ot, az LMP 4%-ot kapna, a jelenleg még a parlamentben helyet foglaló MDF és SZDSZ támogatottsága viszont valahol 1% körül mozog. Ahhoz azonban, hogy az LMP mind a 176 egyéni választókörzetben jelöltet állíthasson, körzetenként 750 ajánlószelvényt, azaz összesen 132 ezer kopogtatót kell gyűjtenie. Ez pedig nem kis feladat akkor, amikor a közelmúltban megjelent hírek szerint a feketepiacon akár már ezer forintos áron is hozzá lehet jutni egy kopogtatócédulához, tehát az elvi esélyei megvannak annak, hogy a nagyobb pártok ezek felvásárlásával próbálják kizárni a pártversenyből a kisebbeket.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a nagyobb pártok már évek óta alkalmaznak hasonló technikákat választási adatbázisok készítéséhez. A Fidesz a 2002-es választási vereséget követően több ízben kezdett aláírásgyűjtésbe szimpatizánsai között. Kezdetben a Magyarok Világszövetségével közösen a kettős állampolgárságért és a kórházprivatizáció megakadályozásáért, majd Nemzeti Petíció néven a kormány bizonyos intézkedései ellen, 2005-ben az Emberek jelöltje címmel a párt által támogatott köztársasági elnökjelölt személyével kapcsolatban, majd a 2006-os választásokat követően a népszavazási ügyben gyűjtöttek több millió aláírást az aktivistáik névvel, címmel, adott esetben más adatokkal. Ezek kivétel nélkül alkalmasak szimpatizánsaik mozgósítására, vagy akár az ajánlószelvények begyűjtésére. Az így megszerzett adatokat azonban a választást követően meg kell semmisíteni. Hogy ezt a nagyobbik ellenzéki párt nem tette meg, az is bizonyítja, hogy nemrégiben e-mailben keresett meg pár képviselőjük, hogy vegyek részt a Kossuth térre szervezett, az önkormányzati forráselvonások ellen tiltakozó nagygyűlésükön. Hozzáteszem, 2005 óta nem adtam ki adatomat a Fidesznek. A Lehet Más a Politika!  ezzel szemben nem árul zsákbamacskát. A kitöltendő űrlap alján mi magunk járulhatunk hozzá, hogy a párt a jövőben adatainkat választási célokra felhasználhatja-e, mely nyilatkozatunkat később visszavonhatjuk.  • Error connecting to mysql