| Itt vagy most: Blog » Itthon » Bejut-e az MDF a parlamentbe?
Bejut-e az MDF a parlamentbe?
  • | | Több
  • 2010. February 22, 19:07


Bejut-e az MDF a parlamentbe?

A múlt héten megkezdődött az ajánlószelvények összegyűjtése. Elemzők úgy vélik, ez akár a kétfordulós választások harmadik fordulója is lehet, hiszen már március közepéig eldől, mely pártok lesznek képesek listát állítani a választásokon és melyek nem.

Az elmúlt héten nem volt nap, mikor ne érkeztek volna aggasztó hírek az ajánlószelvény-gyűjtéssel kapcsolatban. Már jóval ezelőtt sejteni lehetett, hogy a kopogtatócédulákért és ezzel összefüggésben a jelöltállítás sikerességéért komoly verseny folyik majd a pártok között. Mint ismert, a Fidesz már hónapokkal ezelőtt kijelentette, hogy 2 millió ajánlószelvényt fog majd összegyűjteni, a Lehet Más a Politika pedig már az ősszel megkezdte ajánlószelvény regisztrációs kampányát, hogy jelöltjei minél több választókerületben fel tudjanak állni.

A jelek szerint a pártokat mégis meglepetésszerűen érte a Fidesz porszívó-stratégiája. A legnagyobb ellenzéki párt már az első héten csaknem 1 millió ajánlószelvényt gyűjtött össze, míg az MDF és az LMP számára nehézkesen megy a cédulagyűjtés. Több felől érkeztek hírek visszaélésekről és cédulavásárlásokról is, melyek jövőbeni kiküszöbölése érdekében az LMP például meghirdette kauciós javaslatát. Somogyi Zoltán az MDF és Karácsony Gergely az LMP kampányfőnöke ugyanakkor a Magyar Televízió A Szólás szabadsága című műsorában vasárnap este azt mondták, a kiszivárgott információk sugallta helyzethez képest jobban állnak pártjaik, és biztosak abban, hogy ha az egyéni választókerületekben nem is, de mind a 20 területi listán választhatók lesznek képviselőik.

 A Századvég Alapítvány legfrissebb közvéleménykutatása szerint az MDF elérte a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 5%-ot, amiből a jelen állás szerint arra következtethetünk, hogy négypárti lesz a parlament. Somogyi az előbb idézett műsorban azt mondta, ebben látja annak okát, hogy Bokros Lajos és az MDF viszonyáról hamis információk jelentek meg a lapokban az elmúlt napokban. Szerinte egyre többen látják, hogy az MDF egy komoly politikai erő, ezért igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák a pártot.

Tény, a múlt hét folyamán az MDF zárta sorait. A köztelevízió műsorában Dávid Ibolya az MDF-SZDSZ szövetséget kritizáló belső erőkre utalva kijelentette, a jövőben nem tűrnek meg semmilyen magánvéleményt a párton belül. Ezt alátámasztja a párt budapesti választmánya tagjainak korábbi kizárása is. Bokros korábban vitára hívta Orbán Viktort, a Fidesz azonban lesöpörte az MDF-et, mondván, az MSZP-nek és az MDF-nek előbb el kell döntenie, Mesterházy vagy Bokros lesz-e Orbán kihívója. A Fidesz ezzel egyébként többet mondott, a baloldal jelöltjének titulálta az önmagát jobboldali pártként definiáló MDF miniszterelnök-jelöltjét.

Minden jel arra mutat, hogy az MDF elmúlt hetekben bekövetkezett megerősödése tovább folytatódik majd. A hétvégén Bokros Lajos már Mesterházy Attilát hívta vitára, a szocialisták szóvivője azonban azzal hárított, a Bokros-Mesterházy vitára csak azután kerülhet sor, hogy a két nagy párt jelöltje leült egymással. Ezzel a gesztusával az MDF ugyanakkor egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy nem szövetségese, hanem alternatívája kíván lenni az MSZP-nek, amely párt ugyanakkor igyekszik elszigetelni magát egy kispárttal folytatott vitától és bár közvéleménykutatási adatok nem támasztják alá, továbbra is a Fidesz versenytársaként határozza meg önmagát.

A Fidesz stratégiája azonban egyértelmű: a párt képviseletében nyilatkozó politikusok korábban egyértelművé tették, hogy nem támogatnak egy miniszterelnök-jelölti vitát. Egy ilyen helyzet könnyen kedvezhet egy programját büszkén vállaló racionális pártnak, mint az MDF.

 

hvg.hu

Ez az írás megjelent a hvg.hu Napi merítés rovatában és az Ithink.hu Publicisztika oldalán is.  • Error connecting to mysql