| Itt vagy most: Blog » Itthon » Bokros évet értékelt
Bokros évet értékelt
  • | | Több
  • 2010. February 08, 22:10


Bokros évet értékelt

Tegnap délután Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje is évet, vagy ahogy ő fogalmazott, évtizedet értékelt. Azt sejteni lehetett, hogy Bokros beszéde messze elmarad majd Orbán Viktorétól, hiszen az MDF EP-képviselője nem nevezhető professzionális politikusnak, szemben a Fidesz elnökével, akinek több mint húsz éve volt arra, hogy vezetői képességét csiszolja. De még ezt leszámítva is alulmúlta minden várakozásomat a tegnapi produkció, amennyiben nem az embereknek, mint inkább a gazdaság szereplőinek üzent.

 

A tegnap történtek után a szerepek világossá váltak. A Fidesz stratégiája - Orbán Viktor pénteken mondott beszéde után úgy tűnik - a szavazatmaximalizálás és a biztos kétharmados győzelem. Ennek érdekében a legnagyobb ellenzéki párt konkrétumokat nem árul el a programjáról, hangzatos ígéreteket tesz, nemzetegyesítő szerepben igyekszik magát feltüntetni, központosítja kommunikációját és a vetélytársakkal való mindenféle szakpolitikai vitát visszautasít.

 

A Jobbik önmagát az új erőként és Magyarország harmadik meghatározó pártjaként definiálva a valódi választás lehetőségét igyekszik nyújtani az embereknek. Programjuk konkrét, részletes javaslatokat tartalmaz a jelenlegi politikai és gazdasági válság leküzdésére, viszont végtelenül populista és az eurokonform megoldásoktól messze elrugaszkodó, ezért megvalósíthatatlan ígéreteket tesz.

 

Az MSZP mintha még mindig nem tért volna észhez az EP-választásokon kapott pofon után. Programjuk - noha annak létét rendszeresen számonkérik a Fidesztől - még nem ismert, a párt miniszterelnök-jelöltjét idézve, az jelenleg szakmai egyeztetés alatt áll az egyes tagozatokkal, társszervezetekkel, civilekkel. Hogy az MSZP milyenfajta hosszú távú stratégiában gondolkodik egy választók szemében puhány, tiszteletet kiérdemelni képtelen kormányfőjelölt elindításával, az megfejthetetlen. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy semmiféle stratégiája nincs a pártnak, Mesterházy egy háttérből mozgatott báb, akit majd a következő kormányzati ciklus felénél visszahívnak, hogy a párt nagyágyúi (akiket akkor már tisztáz a bíróság) ismét átvehessék az irányítást és felvehessék a küzdelmet Orbán Viktorral.

 

A Lehet Más a Politika egyelőre képtelen kitörni az ismeretlenből, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve az is kérdéses, vajon a jelöltállításhoz szükséges számú ajánlószelvényeket össze tudja-e gyűjteni a párt. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a parlamenti küszöb átlépésére éppen csak esélyes LMP-nek a potenciális szavazóinak felét meg kellene keresnie személyesen március közepéig, mindezt akkor, mikor a többi párthoz képest abszolút hátrányban van, nem rendelkezik ugyanis semmilyen adatbázissal lehetséges szavazóiról, és nagyobb anyagi támogatás sem áll mögötte.

 

A Magyar Demokrata Fórum célja - ahogy a Bokros beszéde utáni nyilatkozatokból is látszik - a baloldalon az MSZP és az SZDSZ összeomlásával keletkezett űr betöltése. Bokros Lajos, mint kormányfőjelölt azonban erre még csak utalást sem tett negyvenperces beszédében. Aki látta a teljes felvételt az tudja, inkább hasonlított ez Orbán Viktor Évértékelő beszélgetések címmel megrendezett korábbi országjáró körútjához, mint egy a párt stratégiájába illeszkedő, egyértelműen és kimondva, vehemensen az ellenzék vezérével szembehelyezkedő szónoklathoz. Nekem úgy tűnt, bár szándéka volt, Bokros nem tudott kapcsolatot teremteni a választópolgárokkal, akik képesek lennének arra, hogy bejutassák a pártot az országgyűlésbe. A mellékelt táblán kigyűjtöttem a beszéd legfontosabb kulcsszavait, melyekből egyértelműen látszik, hogy a párt kormányfőjelöltje képtelen volt kibújni a közgazdaságtan professzorának szerepéből és az embereket érintő kérdésekről beszélni. Hosszadalmas, figyelemletörő és száraz előadás volt ez, amit néhány személyes anekdota, szemléltető példa vagy épp Orbán Viktornak való burkolt, erőtlen odamondogatás szakított félbe. Ugyan a beszédben megfigyelhető volt a hármas tagoltság - gazdaság, társadalom és politika -, mégis mindközül a gazdasági kérdések játszották a főszerepet. Senki nem vitatja, hogy az MDF egy racionális párt (és hogy a következő kormány elsődleges feladata a gazdaság talpraállítása lesz majd), ugyanakkor azok a "magyarok, függetlenek, demokraták", akikre a párt is épít, és akikre a párt jelszava vonatkozik, kielégítetlenül kelhettek fel a fotelből a közvetítés után.

 

 http://www.wordle.net/show/wrdl/1642223/Bokros_Lajos_%C3%A9v%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91_besz%C3%A9de

 

 

Igazából nagyon kevés idézésre alkalmas gondolatot tartalmazott a szöveg, épp ezért tartom sikertelennek az MDF próbálkozását. Egy olyan pártnak, amelyik 10% feletti eredményt remél, folyamatosan üzeneteket kellene küldeni a szavazóinak, de legalább élni az olyan alkalmakkal, mikor egy fél napra ráirányul az ország figyelme.

 

Ennek ellenére álljon itt néhány mondat a tegnapi szövegből:

 

Vannak, akik egyáltalán nem akarnak a közös perselybe beleadni, szeretnék a pénzüket a saját perselyükbe beletenni. Ők azoktól vesznek el, akik becsületesek. Ez pedig ugyanolyan bűn, mint a lopás”.

 

Az a jó állam, mely az ellensúlyok egyensúlyra épül. Ezért kell független jegybank, ezért kell független pénzintézeti felügyelet, versenyhivatal, bíróság, parlament, média, amelyik lehetővé teszi ezt az állandó, kölcsönös, egymást ellenőrzö demokratikus közéletet.

 

"Fúj a szél keletről, én is tudom. Hideget hoz, néha diktatúrát. Szerencsére van déli szél is, mely India és Brazília felől fúj. Ezek az államok demokratikus politikai berendezkedés között is képesek gyors gazdasági növekedésre és felemelkedésre. A világ nem az autokratikus, féldiktatórikus rendszerek felé mozog. Ezek monolit államok, melyek nem képesek kiegyensúlyozni az egymással küszködő érdekeket. A demokrácia jobb kerete a szabad piacgazdaságnak."

 

"Magyarország nem kompország és hisz abban, hogy nem jött el a Nyugat alkonya."

 

"A felemelkedés a munkahelyteremtéstől függ."

 

"Vannak populista programok. Mi nem ígérünk semmi olyat, ami megvalósíthatatlan, olyan ígéretet teszünk, amit az MDF kormányzati pozícióból hajlandó és képes megvalósítani."

 

"A társadalmi, kulturális rendszerváltás, erkölcsi felemelkedés és megújulás megindulása az egyetlen lehetőség, hogy a 21. század második évtizedéről húsz év múlva ne újabb elvesztegetett évtizedként kelljen beszélni."

 

És végül egy utolsó azoknak, akik szerint a radikális reformokat sürgető és szociálisan érzéketlen Bokros nem látja a számok mögött az embereket:

 

Magyarországon több százezer gyermek van, aki korgó gyomorral fekszik le. Aki, ha nem kap az iskolában vagy óvodában meleg ételt, akkor aznap nem evett meleget.

   • Error connecting to mysql