| Itt vagy most: Blog » Itthon » Bokros: Gyávák, felkészületlenek és lenézik a magyar embereket
Bokros: Gyávák, felkészületlenek és lenézik a magyar embereket
  • | | Több
  • 2010. March 29, 13:01


Bokros: Gyávák, felkészületlenek és lenézik a magyar embereket

Bokros Lajossal, az MDF miniszterelnök-jelöltjével a párton belüli botrányokról, a Fórum gazdaságpolitikai programjáról beszélgettem az iThink.hu hírportál felkérésére.

 

Képviselő Úr, Ön március 6-án azt nyilatkozta a sajtóban, hogy az MDF valamennyi jelöltje jól áll a kopogtatócédulák összegyűjtésével, és valószínűsítette, hogy március közepéig mind a 176 jelölt le tudja majd adni az ajánlószelvényeket. 2006-ban az MDF 153 körzetben indított egyéni jelöltet, az idén végül 100-ban sikerült, ráadásul ebből csak 77 a párt saját jelöltje. Minek tudható be ez a visszaesés Ön szerint?

 

Nem tudok összehasonlítást tenni, hiszen 2006-ban nem vettem részt az MDF kampányában, de most legalább három fontos tényezőt látok. Az egyik, a Fidesz sáskakommandó hadjárata, hogy az emberek nem azért mentek ki az erdőbe, hogy annyi gombát szedjenek, amennyivel jól laknak, hanem annyit, hogy a többinek ne maradjon egy sem. A másik a kopogtatódédulák gyűjtésének káros rendszere, ugyanis ez nem más, mint egy nyílt szavazás, az emberek félnek, nem szívesen adják oda az ajánlószelvényüket, különösen nehéz a meggyőzés a passzív szavazók esetében. A harmadik, hogy nem mindenütt tudtunk olyan jelöltet állítani, akinek a beágyazottsága helyi szinten megfelelő.

 

Azt is mondta, hogy az MDF az egyetlen olyan párt, mely a programjában kitűzött célok mellé eszközöket is rendel. Mára már nagyjából minden komolyan vehető párt programja ismert, és kijelenthető, hogy a Fidesz kivételével mindegyikre igaz, amit Ön az MDF programjáról állított.

 

Nem így van…

 

Miben látja a különbséget?

 

Ezt ne tőlem kérdezze, olvassa el azon független szakértők véleményét, akik a mi programunkat messze a legjobbnak értékelték, pont azért, mert mi nem takarékoskodunk a konkrét javaslatokkal. Az MDF programjában legalább százhetven olyan konkrét reformintézkedés van, amelyek megvalósítása esetén el lehet érni a kitűzött célokat. Másrészt pedig fontos, hogy a célok között se legyen ellentmondás. De ha az egy kívánságlista, egy május 1-jei jelszógyűjtemény, akkor annak semmi haszna nincsen. Én megbuktatnám azt az egyetemen, aki egyszerre ígér adócsökkentést, a gyerektámogatások növelését, deficitcsökkentést, minden kórház és önkormányzat korlátlan adósságkonszolidációját. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem tud logikusan gondolkodni. Az sértő a társadalomra nézve, ha egyesek egymásnak ellentmondó programmal próbálnak meg zsákbamacskát árulni a politikai piacon.

 

Ön azt állította, hogy az MDF egy demokratikus párt, ahol viták természetesen előfordulnak, lázadások viszont nincsenek a párton belül. Miként értelmezhetők akkor az elmúlt hetek reakciói a pártvezetés és a tagság részéről?

 

Nézze, én nem vagyok az MDF tagja, nem foglalkozom a párt belügyeivel…

 

Ön az MDF miniszterelnök-jelöltje…

 

Akkor sem. A Magyar Demokrata Fórumnak meg kell találnia a saját szervezetén belül azokat az új erőket, amelyekre támaszkodva egy kemény és korszerű programot egy a mostanihoz hasonló kiélezett választási küzdelemben menedzselni tud.

 

Akkor mást kérdezek. Minek tudhatók be ezek a konfliktusok a párton belül? Az SZDSZ-szel kötött szövetségnek, Bokros Lajos személyének vagy a személyek közti pozícióharcnak?

 

Nyilván mind a három szerepet játszik, nem tudom eldönteni, kinek mi a fontosabb.

 

Az MDF, illetve Ön próbált minden párt listavezetőjével – talán ez alól Vona Gábor volt a kivétel - vitát kezdeményezni, eddig azonban Ungár Klárán, a SzEMa elnökén kívül senki nem vállalta a felkérést. Nem volt degradáló egy olyan párttal leülni vitatkozni, akik nem is indulnak a választásokon?

 

Azért nem lehet így fogalmazni, mert akkor ugyanezt a kifogást használhatja Mesterházy Attila vagy Orbán Viktor is, mikor visszautasítja az MDF kihívását, hogy ti. nekik akkor degradáló egy ilyen kis párt miniszterelnök-jelöltjével leülni vitázni.

 

Ha nem ez, akkor mi az oka annak, hogy nem álltak ki Ön ellen?

 

Hogy gyávák és felkészületlenek. Ez a két ok van, háromszor aláhúzom, és lenézik a magyar társadalmat. Én nyolc évig éltem Amerikában (1996-2004 között) és rengeteg ilyen vitát láttam. Ha Amerikában valamelyik jelölt nem volna hajlandó kiállni egy vághatatlan, manipulálhatatlan, élő televíziós vitára, az elvesztette a választásokat, hiszen az amerikai politikai kultúra kivetné magából az illetőt.

 

„Káosz az MSZP-ben, káosz az országban” címmel jelentetett meg közleményt a minap Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. Mi a helyzet az MDF-en belüli káosszal? Lehet sikeres ezek ellenére a párt?

 

Szerintem most meg tudtunk egyezni, hiszen van országos és fővárosi listánk is. Ezen a héten épp nem a káosz és a botrányok, hanem az egységes arculat jellemzi a pártot.

 

Az Ön szerepe mekkora a pártban? Részt vesz a stratégiai döntések meghozatalában? Azért kérdezem csak, mert legutóbb pont az Ön kompromisszumos javaslata mentette meg a pártot az újabb szakadástól…

 

Én azt gondolom, hogy egyre növekvő befolyással, ez nem is lehet másképp. Ha az MDF úgy gondolta, hogy engem érdemes felkérni miniszterelnök-jelöltnek, amit az országos választmány több mint 90 százalékos többséggel megszavazott, akkor ezek után természetesen növekszik a befolyásom.

 

Igaz az a hír, ami egy internetes portálon megjelent, miszerint azért fogadták el az Ön kompromisszumos javaslatát, mert ultimátumot intézett a választmány tagjaihoz?

 

Nem intéztem ultimátumot, arról volt szó, hogy az elnökségnek nem volt olyan javaslata, ami a többség támogatását megnyerte volna. Én nem akartam saját listát állítani, de a helyzet feloldása érdekében valakinek vennie kellett a bátorságot, hogy kompromisszumos javaslattal álljon elő, és nagy örömömre szolgál, hogy ezt az országos választmány nagy többséggel elfogadta.

 

Minek tulajdonítja, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint az MDF és az LMP kapta a legnagyobb nézői elismerést a Republikon Intézet által szervezett „Kire szavazzanak a liberálisok” című vitarendezvényen?

 

Nyilván ott voltak a bértapsolók… (Nevet.)

 

Mennyire célcsoportja az MDF-nek a liberális szavazói réteg?

 

A liberálisok nagyon, de nem azok, amelyek a piacgazdaságot elutasítják – ők választhatnak a többi párt közül. Mi a vállalkozók, a középosztály és a szakképzett munkavállalók szavazatára számítunk, akik gondolkodnak és a hátukon viszik az országot, és akik tudják, hogy Magyarország előrehaladását csak az segítené, ha több lenne a dolgozó, a vállalkozó, és így többen fizetnének adót. Számítunk a fiatalokra is, akiknek az elmúlt évek felelőtlen állami túlköltekezése elzálogosította a jövőjüket.

 

Ön az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában lekommunistázta Schiffer Andrást, az LMP listavezetőjét, egy internetre kikerült MDF-es filmben pedig a többi párt szocialista programját állítják szembe a saját piacbarát programjukkal…

 

Nálam a kommunista és a szocialista nem szitokszó, nehogy félreértse valaki…

 

Azért a piacgazdaságnak sem csak egy fajtája létezik, a Fidesz például a szocialista piacgazdaság mellett tenné le a voksát…

 

Ilyen nincs, ez egy fából vaskarika, próbálták többször már az elmúlt évtizedekben, de még senkinek nem sikerült.

 

Gyakran éri Önt az a vád, hogy nem látja a számok mögött az embereket. Programadó beszédében mégis korgó gyomrú gyerekekről beszélt. Ez a valódi Bokros Lajos volt vagy csak egy jól irányzott kommunikációs trükk?

 

Ezt egy szánalmas erőlködésnek tartom, hogy megpróbáljanak engem a gonosz földi helytartójaként lefesteni, különösen akkor, amikor a legjobb szociális politika a gazdaság növekedése, ti. ha bővül a torta. Az összes többi kommunista és emberbarát párt a szűkülő tortából akar egyre nagyobb szeletet és egyre többeknek lehasítani, aminek az eredménye ez a tízéves romlás. A növekedésbarát gazdaságpolitika nem feltétlenül szociálisan igazságos, de megteremti a feltételét egy olyan szociális háló kiépítésének, mely képes megvédeni a rászorulókat.

 

Egy előadásában azt mondta, hogy a kapitalizmussal összefüggésben mindenkinek meg kell értenie, hogy akinek nincs jövedelme, annak nem lesz vagyona se. Ez az MDF programja?

 

Az MDF egy politikai párt, nem megy bele közgazdaságtani törvényszerűségek fejtegetésekbe…

 

Akkor ez a párt gazdaságpolitikai programjának alapja?

 

Mi pontosan tudjuk, hogy egy országban akkor lehet vagyont felhalmozni, fenntartani és megőrizni, ha ezt alátámasztja egy versenyképes piacgazdasági jövedelemtermelő képesség. Igen, ez az alapja.

 

Hogy sikerült rábeszélni, hogy elmenjen az egyik kereskedelmi televízióba és beálljon a táncoló politikusok sorába?

 

Nem kellett rábeszélnie senkinek, jóban vagyok Hajdu Péterrel, felkért, én pedig elfogadtam a meghívást.

 

Ön szerint ez mennyire illeszkedik abba a képbe, ami Önről alakult ki az évek során?

 

Ha nem mentem volna el, azt kérdeznék, miért nem tettem. Semmi értelme ennek a kérdésnek, ne haragudjon. Az, hogy egyes értelmiségi körök fanyalognak és lenézik azt a másfél millió embert, akik az ilyen jellegű műsorokat nézik…

 

Itt szerintem arról lehet szó, hogy az MDF önmagát egy racionális pártként pozicionálja a piacon, és elítéli a populista eszközökkel folytatott szavazatszerzést. Ennek ellenére a párt miniszterelnök-jelöltje – bocsásson meg, hogy így fogalmazok – lealacsonyodik egy bulvárműsorhoz…

 

A tánc populizmus? Én úgy gondolom, hogy inkább szórakozás. A populizmus a sekélyes gondolatokat jelenti, hogy a racionalizmus világából átugrunk az irracionalizmusba. A tánc pedig azt jelenti, hogy a racionalizmus mellé odatesszük az érzelmeket.

 

Sokan az MDF és az SZDSZ versenyfutását a liberális szavazókért abban látták eldöntöttnek, hogy a Fórum karolta fel elsőként a Reformszövetség javaslatát, valamint kérte fel Önt EP-listavezetőnek. Kapott az SZDSZ-től ilyen jellegű megkeresést?

 

Korábban igen, de nem erre a pozícióra. (Gyurcsány Ferenc lemondása után a miniszterelnöki pozícióra – a szerk.)

 

Ön most az MDF EP-képviselője és a budapesti listavezetője. Ha bekerül a parlamentbe, hazatér?

 

Ha az MDF tisztességes eredményt ér el, akkor igen.

 

Mi számít tisztességes eredménynek?

 

Először is az, hogy jusson be a parlamentbe. Másodsorban legyen egy olyan 15-20 főt számláló frakciója, amelynek az összetétele garancia arra, hogy a számarányához képest messze magasabb minőségű politikát tud folytatni egy olyan helyzetben, amikor az ország romlása előrelátható.

 

(Fotó: Szakács András)  • Error connecting to mysql