| Itt vagy most: Blog » Itthon » Évértékelő vagy programbeszéd?
Évértékelő vagy programbeszéd?
  • | | Több
  • 2010. február 05, 19:07, frissítve: 2010. február 06, 01:01


Évértékelő vagy programbeszéd?

Érdekes volt figyelni Orbán Viktor mai beszédét. Sokan biztos azt várták, hogy a Fidesz elnöke ma végre valami konkrétumot is elárul arról, ami nagy titokban készülődik a párt műhelyében. Ehhez képest azt mondhatni, hogy szinte semmi újat nem mondott az eddigiekhez képest a leendő miniszterelnök arról, hogyan képzeli Magyarország jövőjét, sőt, mintha a mai beszéd kicsit az eddigiek összefoglalása lett volna.

 

Akik tehát egyfajta programbeszédet vártak, azoknak most csalódniuk kell. Ha átaludták a Fidesz-elnök elmúlt nyolc évben mondott évértékelő beszédeit, akkor se keseregjenek, hiszen olyan ez mint a Barátok Közt, bármikor nézel bele, mindig ugyanaz szól. Orbán tizenkettedik évértékelője nem egy új sorozat pilot epizódja volt, sokkal inkább a kilencedik évad felvezető, az eddigieket összefoglaló része. Összeért ebben minden gondolat onnantól kezdve, hogy a Fidesz néppárttá alakult, egészen addig, hogy fölényesen megnyerte a 2009-es EP-választásokat, mindez persze rengeteg ellentmondás közepette.

 

Itt volt a 2004-es Schmitt Pálra épített EP-kampány jelszava: "csak együtt sikerülhet". Itt volt a Nemzeti Petíciós országjárás hármasa: "munka, otthon, biztonság". Itt volt 2006-ból a "változás", a később használt "új irány" és a nemrég kiragasztott oriásplakátokon olvasható: "itt az idő" szlogen is. Emellett a pártelnök szépen lopkodott a Jobbiktól is, amennyiben visszatérő motívum volt a beszédben az "erő" és a "rend"; valamint a szocialistáktól is, amikor azt mondta: "gyűlöletből nem születik újjá semmi". Ezek alapján elég széles spektrumú pártnak tűnik a Fidesz, milyen kár, hogy a terembe senki nem tehette be a lábát, aki nem kapott meghívást és jóformán alig lehetett új arcokat látni a korábbi évek nézőközönségéhez képest.

 

A Fidesz stratégiája Orbán Viktor stratégiája, azaz a középre húzás. Kérdéses persze, ez mennyire lehet hiteles, ha a párt évek óta nem fogalmaz meg új gondolatokat, csupán vetélytársai alól próbálja kihúzni a talajt. 2002-ben Orbán még a jobboldalon belül akart egy tábort szervezni a bizonyos egy zászló alá, ma már az ellenfél területén is terjeszkedik, sőt azt mondja, "a változáshoz mindenkire szükség van". A mai beszédben üzent a Fideszből kiábrándult és a Jobbikhoz pártolt szavazóknak (a szélsőséges erőknek nincs és nem is lesz elég erejük, hogy komoly változást vigyenek végbe, őket támogatni eltékozolt erőfeszítés”), de megszólította az MSZP-szimpatizánsokat is (nem várjuk, hogy megváltoztassák a felfogásukat, de támogassák a közös nemzeti ügyeket, legyenek a változás résztvevői és nyertesei”).

 

Persze kérdés, egy párt, amelyik a nemzet megosztásában nyolc éve jelentős szerepet vállalt, mennyire lehet hiteles a nemzetegyesítő, nemzetmentő szerepben. Ugyanakkor érthető az igyekezet, hiszen fontos a kétharmad: az ország újjáépítése radikális reformokat kíván és jelentős parlamenti támogatást igényel. A szomorú az - és erre a mai beszéd is rávilágított - hogy ezt a Fidesz egymaga és nem más pártokkal megegyezve kívánja megteremteni. Persze a felhatalmazás szinte kizárólagos birtoklásával hatalmas felelősséget vállalna, amekkorát most nyerhet, később akkorát bukhat az ügyön. Mindezt tetézik a szinte borítékolhatóan teljesíthetetlen ígéretek, mint az egymillió új munkahely megteremtése, melyeket csak fokoznak a szép szavak: a mindenki számára garantált jólét és biztonság, a kormányzati önzetlenség és áldozatkészség, a józanság és a békesség.

 

A beszéd legnagyobb ellentmondása, hogy bár Orbán Viktor kijelenti: "az ideológiák megbénítják az országot" - voltaképpen ő maga is csak ideologizál, ügyesen elrejtve a konkrét tartalmat a mondanivalójában. Azt is mondhatnánk, hogy sumákol és behízelgi magát, amit csak az nem vesz észre, aki nem akar. Ezek után meg sem lepődünk, hogy úgy beszél a gazdaság talpraállításáról, hogy a nyilvánvaló választói igényekkel ellentétben a fennálló rendszer mellett tesz hitet. Ahogy a korábbi kommunikációjában vehemensen az oroszokat támadó párt elnöke most épp keleti nyitásról és kínai kapcsolatokról beszél. Pont az utóbbi gondolatok miatt viszont mégis egy nagy érdeme a beszédnek, hogy tiszta vizet önt a pohárba. Nagy nyilvánosság előtti beismerése annak, hogy amit a párt sok éven át a kormány teljesítményével szemben kommunikált, az tovább nem tartható. Ehhez képest végtelenül leegyszerűsíti a választást a tökélyre fejlesztett Fidesz és az ország tekintélyét leromboló szocialisták között.
Kommentek

2 db komment érkezett

  Attila · 2010.02.05 20:50:08
Kedves Moleskine85! Köszönöm, hogy olvasol és hogy megtiszteltél a hozzászólásoddal. Én nem azt várom a Fidesztől, hogy bárkivel is koalíciót kössön, ez nem lehet elvárás egy olyan párttal szemben, amelyik egymaga is képes többséget szerezni az országgyűlésben. (Bár 1994-ben volt már rá példa az MSZP-SZDSZ koalíció esetében.) Arra gondolok, hogy akkora többségre akar szert tenni, hogy utána gyakorlatilag 2/3-os vagy annál is nagyobb mozgástere legyen. Ha ennél kisebb, akkor kénytelen lesz fontos döntésekben megegyezni a többi párttal. Ez szerintem picit megnyugtatóbb volna azon pártok számára, melyek -saját hibájukból vagy gyengeségükből- kiszorulnak a hatalomból, vagy pártszimpatizánsok számára is, akik nem a Fideszre szavaznak, és nem értenek egyet a párt értékrendjével, politikai irányvonalával. Mert azért valljuk be, ha a gazdasági válság leküzdésében homogén is a társadalom akarata, a legtöbb dologban nehéz közmegegyezést teremteni.
  Moleskine85 · 2010.02.05 19:20:41
Kedves Attila! Először is minden elismerésem a weblapod iránt, teljesen professzionális. A jelen írásoddal kapcsolatban a következőt jegyezném meg: "A szomorú az - és erre a mai beszéd is rávilágított - hogy ezt a Fidesz egymaga és nem más pártokkal megegyezve kívánja megteremteni." Szerintem az akár szomorú, akár nem, nincs más lehetőség a Fidesz előtt. Melyik párttal karöltve lehetne véghezvinni a változtatásokat? A teljesen hiteltelenné vált MDF-fel, a szétesett SZDSZ-szel, a szélsőséges Jobbikkal? (az MSZP-t meg inkább nem is említem...)

Írj kommentet!
De előbb jelentkezz be. Ha még nincs hozzáférésed, regisztrálj!

vagy kommentelj már meglévő fiókoddal:

Ha hozzáféréssel rendelkezel az oldalak bármelyikén, csak kattints a logójára, és jelentkezz be kedvenc közösségi oldaladon. (Ezt követően ne felejtsd el engedélyezni a kapcsolatot.) Ez azért jó, mert nem kell külön regisztrálnod, hanem a közösségi oldalakon megadott névvel tudsz hozzászólni.

Egyben biztonságos is, hiszen a belépés a kiválasztott oldalon történik, így a nemethattila.hu oldalhoz semmilyen azonosító adatot sem kell megadnod. Az adatvédelemről az egyes weboldalak rendszere gondoskodik, amelyről már megbizonyosdhattál, hiszen használod ezek valamelyikét.

 

 
we