| Itt vagy most: Blog » Itthon » Évértékelő vagy programbeszéd?
Évértékelő vagy programbeszéd?
  • | | Több
  • 2010. February 05, 19:07, frissítve: 2010. February 06, 01:01


Évértékelő vagy programbeszéd?

Érdekes volt figyelni Orbán Viktor mai beszédét. Sokan biztos azt várták, hogy a Fidesz elnöke ma végre valami konkrétumot is elárul arról, ami nagy titokban készülődik a párt műhelyében. Ehhez képest azt mondhatni, hogy szinte semmi újat nem mondott az eddigiekhez képest a leendő miniszterelnök arról, hogyan képzeli Magyarország jövőjét, sőt, mintha a mai beszéd kicsit az eddigiek összefoglalása lett volna.

 

Akik tehát egyfajta programbeszédet vártak, azoknak most csalódniuk kell. Ha átaludták a Fidesz-elnök elmúlt nyolc évben mondott évértékelő beszédeit, akkor se keseregjenek, hiszen olyan ez mint a Barátok Közt, bármikor nézel bele, mindig ugyanaz szól. Orbán tizenkettedik évértékelője nem egy új sorozat pilot epizódja volt, sokkal inkább a kilencedik évad felvezető, az eddigieket összefoglaló része. Összeért ebben minden gondolat onnantól kezdve, hogy a Fidesz néppárttá alakult, egészen addig, hogy fölényesen megnyerte a 2009-es EP-választásokat, mindez persze rengeteg ellentmondás közepette.

 

Itt volt a 2004-es Schmitt Pálra épített EP-kampány jelszava: "csak együtt sikerülhet". Itt volt a Nemzeti Petíciós országjárás hármasa: "munka, otthon, biztonság". Itt volt 2006-ból a "változás", a később használt "új irány" és a nemrég kiragasztott oriásplakátokon olvasható: "itt az idő" szlogen is. Emellett a pártelnök szépen lopkodott a Jobbiktól is, amennyiben visszatérő motívum volt a beszédben az "erő" és a "rend"; valamint a szocialistáktól is, amikor azt mondta: "gyűlöletből nem születik újjá semmi". Ezek alapján elég széles spektrumú pártnak tűnik a Fidesz, milyen kár, hogy a terembe senki nem tehette be a lábát, aki nem kapott meghívást és jóformán alig lehetett új arcokat látni a korábbi évek nézőközönségéhez képest.

 

A Fidesz stratégiája Orbán Viktor stratégiája, azaz a középre húzás. Kérdéses persze, ez mennyire lehet hiteles, ha a párt évek óta nem fogalmaz meg új gondolatokat, csupán vetélytársai alól próbálja kihúzni a talajt. 2002-ben Orbán még a jobboldalon belül akart egy tábort szervezni a bizonyos egy zászló alá, ma már az ellenfél területén is terjeszkedik, sőt azt mondja, "a változáshoz mindenkire szükség van". A mai beszédben üzent a Fideszből kiábrándult és a Jobbikhoz pártolt szavazóknak (a szélsőséges erőknek nincs és nem is lesz elég erejük, hogy komoly változást vigyenek végbe, őket támogatni eltékozolt erőfeszítés”), de megszólította az MSZP-szimpatizánsokat is (nem várjuk, hogy megváltoztassák a felfogásukat, de támogassák a közös nemzeti ügyeket, legyenek a változás résztvevői és nyertesei”).

 

Persze kérdés, egy párt, amelyik a nemzet megosztásában nyolc éve jelentős szerepet vállalt, mennyire lehet hiteles a nemzetegyesítő, nemzetmentő szerepben. Ugyanakkor érthető az igyekezet, hiszen fontos a kétharmad: az ország újjáépítése radikális reformokat kíván és jelentős parlamenti támogatást igényel. A szomorú az - és erre a mai beszéd is rávilágított - hogy ezt a Fidesz egymaga és nem más pártokkal megegyezve kívánja megteremteni. Persze a felhatalmazás szinte kizárólagos birtoklásával hatalmas felelősséget vállalna, amekkorát most nyerhet, később akkorát bukhat az ügyön. Mindezt tetézik a szinte borítékolhatóan teljesíthetetlen ígéretek, mint az egymillió új munkahely megteremtése, melyeket csak fokoznak a szép szavak: a mindenki számára garantált jólét és biztonság, a kormányzati önzetlenség és áldozatkészség, a józanság és a békesség.

 

A beszéd legnagyobb ellentmondása, hogy bár Orbán Viktor kijelenti: "az ideológiák megbénítják az országot" - voltaképpen ő maga is csak ideologizál, ügyesen elrejtve a konkrét tartalmat a mondanivalójában. Azt is mondhatnánk, hogy sumákol és behízelgi magát, amit csak az nem vesz észre, aki nem akar. Ezek után meg sem lepődünk, hogy úgy beszél a gazdaság talpraállításáról, hogy a nyilvánvaló választói igényekkel ellentétben a fennálló rendszer mellett tesz hitet. Ahogy a korábbi kommunikációjában vehemensen az oroszokat támadó párt elnöke most épp keleti nyitásról és kínai kapcsolatokról beszél. Pont az utóbbi gondolatok miatt viszont mégis egy nagy érdeme a beszédnek, hogy tiszta vizet önt a pohárba. Nagy nyilvánosság előtti beismerése annak, hogy amit a párt sok éven át a kormány teljesítményével szemben kommunikált, az tovább nem tartható. Ehhez képest végtelenül leegyszerűsíti a választást a tökélyre fejlesztett Fidesz és az ország tekintélyét leromboló szocialisták között.  • Error connecting to mysql