| Itt vagy most: Blog » Itthon » Felkavartuk az állóvizet
Felkavartuk az állóvizet
  • | | Több
  • 2006. November 07, 19:07, frissítve: 2009. August 05, 23:11


Felkavartuk az állóvizet

Körülbelül egy hete találtuk meg a postaládánkban az értesítőt, hogy november 7-én, azaz ma este választás lesz a kultúrházban, minden ott megjelenő választópolgár, aki érkezése után regisztrálja magát a választáson választó és választható is egyben.

A választások kezdetén az egybegyűltek közül bárki ajánlhat részönkormányzati képviselőjelöltet, majd miután a jelölők bemutatták jelöltjeiket, és a felkért jelöltek elvállalták a jelölést, sor kerül a szavazásra, azaz a választópolgárok kézfelemeléssel kinyilvánítják akaratukat, és döntenek, ki legyen az a négy jelölt, aki az önkormányzati képviselő mögötti testületben dolgozhat.

Sokáig hezitáltam, elmenjek-e egyáltalán erre a mai eseményre, elvégre nem hiszem, hogy túl nagy szerepe lenne annak, ki áll egy képviselő mögött, hiszen a nagyobb jelentőségű ügyek nagyobb együttműködést igényelnek a helyi szintnél, elsősorban a városi közgyűléssel kell dűlőre jutnia javaslatokat illetően. Helyben -mégha mindenkinek meg is van a saját hatásköre-, kizáróan pénzelosztást végeznek, de ha azt nézzük, mekkora pénzekről van szó, ez is elhanyagolható jelentőségű feladatkör.

Attiláékkal beszéltünk erről hétvégén rádióműsor után, ők mondták, hogy jó, hogy tudom, mit szeretnék csinálni, és hogy értek valamihez, ezért tanácsolták, hogy próbáljam meg. Előtte kati volt, aki rávilágított arra, hogy ez egy jó lehetőség lenne arra, hogy elkezdjem a karrierem. Persze ha megválasztanának. És hát nem utolsó sorban néhány választóm is felkért, hogy vállaljam a megmérettetést.

Elmentem ma. És magammal vittem Mariannt, hogy ha elérkezik az idő, álljon fel mikrofonnal a kezében, és legyen kedves azt mondani, hogy "én Németh Attilát jelölöm, mert..." Mégha tudtam is, hogy az egész csak egy színjáték, elvégre biztosra vettem, hogy azokat az embereket választják majd be a testületbe, akiket a képviselőnk ajánlott, elmentem, mert engem is érdekelt, hogy zajlik egy ilyen, látni, ha sikerül jelöltnek állítanom magam, hány szavazatot kapok. Ez egyfajta megerősítés, mely szükséges ahhoz, hogy az ember tudja jó célért dolgozik-e, egyáltalán van-e értelme dolgoznia, van-e kiért.

A választás végül nagyon meglepő eredménnyel zárult. Abszolút többséggel megválasztottuk a négy részönkormányzati képviselőt. A teremben 146 fő volt jelen, ami azt jelentette, hogy 74 szavazatot kellett kapni ahhoz, hogy valaki felkerüljön a jelölőlistára. Nem kerültem fel. Nagyjából annyi szavazatot kaphattam, mint ahány kopogtatócédulát augusztusban, 60 és 70 közöttit. Nem sokon múlt tehát. De ez egyáltalán nem lepett meg, és nem esett rosszul, a jelenlevők több mint harmadának bizalmát így is élvezem, mégha javarészt ismeretlen arcokkal találkoztam is. Nem ez számít. Sokkal inkább fontosabb azt hangsúlyozni, hogy az október 1-jén megválasztott képviselőnk, aki a szavazás előtt javaslatot tett arra a négy személyre, akiket ő alkalmasnak tart a pozícióra és akikkel együtt szeretne dolgozni a következő négy évben, jelöltjei közül senki nem kapott bizalmat, egy ember nem sok, annyit nem választottak meg közülök. Csak olyan emberek kerültek be a testületbe, akik nincsenek megelégedve Mihalecz András eddigi munkájával, és változtatni szeretnének, nem pedig a régi, jól bevált törzsgárda került vissza pozíciójába. És ez jó. Ez nagyon jó.

És itt van egy nagyon fontos dolog ezzel kapcsolatban. Miután lezárult a szavazás, véget ért a gyűlés, egy hozzászóló után én is elkértem a mikrofont, és mondtam pár szót az egybegyűlteknek. Elmondtam, hogy az, hogy a képviselőnk egyetlen jelöltje sem kapott bizalmat, üzenetértékű, és nem a részönkormányzati képviselőknek üzenet, sokkal inkább a részönkormányzat elnökének, Mihalecz Andrásnak az. Elmondtam, hogy ez azt is jelenti, hogy a jövőben valamit máshogy kell csinálni. Dolgozni kell azokért az emberekért, akik megválasztották. Elmondtam -miközben a teremben alig akadt olyan ember, aki helyeslését kifejezve ne bólogatott volna nagyon erősen-, hogy az nem képviselet, hogy a képviselő kimegy Fészerlakra, és mikor a helyiek megkérdezik, mikor épül meg a járda, az csak annyit mond, hogy nem tudja, de vegyenek hótaposót, ahogy az sem képviselet, hogy a választások előtti utolsó héten indít a város buszjáratokat az elzárt településrészekre, és az sem képviselet, hogy buszvárót csak oda és akkor állítanak fel, ahol és amikor a Fideszre szavaznak. Eddig tudtam elmondani a mondandómat, mert közben Mihalecz András a mikrofonhoz lépett, és elkezdett osztani a "kedves fiatal barátom" megszólítást alkalmazva. Hogy hát én nem kértem szót, és egyébként is vége a választásnak. Aztán odalépett hozzám Csordás Endre, az mdf volt megyei elnöke, aki most a Fideszt erősíti, és akinek a testvére középiskolai tanárként arról vált híressé az országos médiában, hogy verte a tanítványait, és kommunistázott az iskolában, hogy hát nem volt illendő, ahogy felszólaltam, mert nem kértem engedélyt. Ő beszél nekem az illemről, aki kollegája anyámnak, de férfi létére nemhogy előre nem köszön egy nőnek, hanem akkor sem, ha az ráköszön.

Aztán szinte kivétel nélkül minden jelenlévő odajött és megszorította a kezem, hogy így van, így kell ezt csinálni, és ha tudták volna ki vagyok, ha többen ismernének, beszavaztak volna. "Ne sajnáld, előtted még az élet, leszel te még politikus", és hasonlók, amiket már ezerszer hallottam, most is ezek forogtak. És persze odajött a fideszes törzsközönség is, hogy ennek nem itt volt a helye és az ideje, és egyébként is tessék szót kérni. Minek kérjek. Más se kért. Meg hogy savanyú a szőlő. Nekem aztán nem, mert nem győzni jöttem, hanem elmondani a véleményem, ugyanis hiába mondja Mihalecz, hogy megvannak erre is a fórumok, nem igaz, hetek óta keresem és nem találom. Mert őt nem lehet megtalálni. Ennyire nem alkalmas képviselőnek.

Tehát sikerült botrányt csinálni, még ha nem is volt szándékom. De volt pozitívuma is. Amellett ugyanis, hogy rengetegen megvédtek, és mondták, hogy igazam van, és gratuláltak, egy fiatal hölgy is odalépett mellém, aki fiatalok képviseletével foglalkozik városi szinten, és megkért, hogy menjek el egy tanácskozásukra most pénteken. Nem tudom, talán ebből is lehet majd egy hosszasabb együttműködés. Kíváncsi vagyok. Ezek miatt tehát megérte, veszteni most sem vesztettem semmit. Azt viszont sajnálom, hogy egy rendszerváltó párt oda jutott, hogy képviselője belefojtja a szót egy ellentétes véleményen álló választóba. Szép teljesítmény. Legyenek büszkék magukra.  • Error connecting to mysql