| Itt vagy most: Blog » Itthon » Identitászavar az MSZP-ben
Identitászavar az MSZP-ben
  • | | Több
  • 2005. September 28, 13:01, frissítve: 2009. September 01, 09:09


Identitászavar az MSZP-ben

Azt mondta a Párt elnöke, hogy a Magyar Szocialista Párt identitáskampányt folytat. Egészséges, két lábon járó, két füllel halló, egy szájjal beszélő, ép aggyal gondolkodó ember fejében rögtön dolgozni kezdenek a fogaskerekek.

Kampány. Mi is a szó jelentése? Ha előhúzom a Magyar Értelmező Kéziszótárat, akkor a következőt olvasom: „társadalmi, politikai célt szolgáló, gyorsított ütemű alkalmi tömegmunka”; de ha óvatosan tovább haladok a sorok közt, eljutok a választási kampány definíciójához is: „nagy lendülettel végzendő alkalomszerű vagy idényjellegű munka”. Maradjunk először az előbbinél.

Miért van szükség arra, hogy egy párt, identitáskampányba kezdjen? –merül fel a kérdés sokak részéről. És vajon milyen társadalmi igényeket szolgál az, ha egy politikai párt jól megmondja magáról, hogy ő erős, igazságos és bátor? A világon semmilyet. Ettől még nem lesz olcsóbb a benzin, nem emelkedik meg a minimálbér, nem lesz könnyebb lakáshoz jutni sem. Merthogy nem társadalmi, sokkal inkább politikai célokat szolgál az, amibe a nagyobbik kormánypárt nem sokkal ezelőtt belekezdett, illetve amit már a hatalomra kerülése óta szünetmentesen tesz.

Választási kampány. Talán így lehetne mégis legegyszerűbben összefoglalni mindazt, ami ma a magyar politikát uralja. Korán kezdődött ugyan, de annál tovább fog tartani. Nehogy az ország érdekében bármilyen kedvező döntés is szülessen. Az MSZP ahelyett, hogy mint a kormány legtöbb tagját adó bázis, annak munkáját elősegítené, most szívesebben vitatkozik olyan értelmetlen kérdésekről, mint a Gyurcsány Ferenc által oly sokat hangoztatott igazságosság.

Gyurcsány Ferenc a mai modern szociáldemokrácia szülőatyjaként egyébként mást is hangoztat. Ő legújabban azt hajtogatja, hogy hármas fordulatra van szükség. Mint fogalmaz, egyszerre kell modernizációs, szociális és demokratikus fordulatot végrehajtani. Gondolom arra gondol, hogy mindezt itt nálunk, Magyarországon kell megteremteni. Ismét zavarba kerülök, mert nem értem a helyet és az időt sem. Egyszer mintha már hallottam volna ezeket a mondatokat, a miniszterelnöktől nem is olyan távoli körökből. Sőt, ha jól emlékszem, épp Medgyessy Péter volt az, aki ezekhez hasonló hangzatos szlogenekkel 2002-ben sikeresen váltotta az Orbán-kormányt. A retorika és a stílus a régi, a tartalom is hasonló lehet, ha egyszer kezdődik a kampány. Politikuséknál már csak így szokás.

De ne ugorjunk előre ennyire, elvégre a jóslás nem tartozik a politika tárgykörébe, nem úgy, mint a tényekre alapuló megállapítások. Tények márpedig akadnak szép számmal az elmúlt három évből.

Azt mondja az ország miniszterelnöke, amikor hármas fordulatról beszél, hogy a modernizációs program nem más, mint befektetni a jövőbe. Azt is mondja, hogy a szociális program a jelenbe való befektetést jelenti. Ha elkezdjük boncolgatni az általa elmondottakat, akkor hamar rájövünk, hogy a jövőt csak a jelenre tudjuk alapozni, ha nincs modern jelen, akkor bizonytalan a modern jövő. Ezért a kormánynak arra kellene összpontosítania, hogy megteremtse a sokat hangoztatott, „kampánynyertes” jólét feltételeit. Akkor esik csapdába azonban a miniszterelnök, amikor nyilvánvalóan a rivális politikai erőre célozva  a demokratikus fordulatról kifejti: „a demokratát az különbözteti meg a nem demokratától, hogy nem csak elfogadja, hogy vannak más nézetek, és hitek, hanem igényli is azt”. Ki ne emlékezne ugyanis a 2002-es választásokra és arra, amikor július 4-én több száz ember tüntetett Budapesten a választások tisztaságát megkérdőjelezve a szavazatok újraszámolása mellett? És ki az a magyar állampolgár, aki ne emlékezne arra, hogy az akkori kormánykoalíció szemrebbenés nélkül söpörte le az asztalról a feldühödött tömeg jogos követelését, kivezényelve a rendőröket a helyszínre, akik közül egy még fegyvert is fogott egy az autójával a Margit-hidat eltorlaszoló tüntetőre?

És itt érek vissza a kezdő gondolathoz: identitáskampány. Miért van szüksége egy politikai erőnek arra, hogy temérdek mennyiségű pénzeket pazarolva saját maga jellemzőit az országban járva óriásplakátokon lássa viszont akkor, amikor az ország egyharmada éhezik, amikor sereghajtók vagyunk az EU-hoz csatlakozott új tagállamok között? Azért van szükség erre, mert ha sokszor hallja, maga is elhiszi, hogy valóban olyan, amilyennek mondja magát. Holott jól tudja, hogy az ország nagyobbik részének akarata ellentétes az övével, és más az állampolgárok elképzelése a hatalomgyakorlásról és annak módszereiről, mint ami a végrehajtó hatalom jelenlegi birtokosainak tényleges cselekedeteiben megnyilvánul.

Az MSZP tehát megkezdte választási hadjáratát. Akkor, mikor Európában sorra rendeződnek át a hatalmi pozíciók. Lengyelországban elsöprő többséggel nyerték a parlamenti választásokat a jobboldali erők, és hosszú idők óta talán először Németországban is túlsúlyba kerülnek a konzervatívok az állam irányításában. Ha a friss közvélemény-kutatásokat nézzük, adott az esély a szocialisták számára, hogy tavasszal ismét mandátumot szerezzenek. Ha nem törődünk a számokkal, hanem a tényeket, az empirikus valóságot helyezzük előtérbe, akkor elmondhatjuk, hogy előreláthatólag a tendencia folytatódik, és a rendszerváltozás utáni negyedik választáson ismét kormányváltásrakerül a sor.

Megjelent a PTE Politikai Tanulmányok Tanszékének Pol-Info nevű tanszéki internetes blogján 2005-ben.  • Error connecting to mysql