| Itt vagy most: Blog » Itthon » Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben
Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben
  • | | Több
  • 2010. January 10, 21:09, frissítve: 2010. January 12, 17:05


Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben

Este 6 órakor kezdődött Pécsett az a nyitóünnepség, melynek végén Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt polgármester hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosává kiáltotta ki a baranyai megyeszékhelyet. Pécs 2005-ben nyerte el a kultfővárosi címet, az elmúlt évek feszült előkészületei után, ha nem is teljesen, ma végre megkönnyebbülhettek a városvezetők.

A mai nap programja már délelőtt a Pécsi Székesegyházban tartott szentmisével kezdetét vette, ezzel párhuzamosan egészen délután 4 óráig zajlott a rendezvény főpróbája az esti előadás helyszínén, a város szívében található Széchenyi téren. A város gyalogosforgalma már a kora délutáni órákban megbénult, a szervezők ugyanis a belváros valamennyi utcáját lezáratták a város polgárai elől. Budapestről délben indította a MÁV azt a nosztalgia vonatot, mely negyed 4-kor futott be tele újságírókkal a pécsi vasútállomás első vágányán tartandó vonatavató ünnepségre.

Délután 4 órakor a Palatinus Hotel dísztermében tartott sajtótájékoztatót a város, ahol Páva Zsolt polgármester mellett Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István kultuszminiszter is felszólalt. A kormányfő külön programja keretében látogatott Pécsre, ahol megtekintette az épülő Pécsi Konferencia- és Tudásközpontot, valamint járt a Zsolnay Múzeumban is.

A sajtótájékoztatón jelenlevő politikusok pártállásra való tekintet nélkül mind az összefogás példájaként említették Pécset. Az elsőként felszólaló miniszterelnök külön köszönetet mondott a májusban megválasztott Páva Zsoltnak, amiért az elmúlt fél évben mindent megtett azért, hogy a határidőre befejezhető munkálatok elkészüljenek. Páva Zsolt polgármester megköszönte a kormány segítségét és kiemelte, Pécs a bizonyíték arra, hogy Magyarországon megvalósulhat politikai összefogás, amikor a szükség úgy kívánja. Hiller István kiválónak értékelte a városvezetés és a minisztérium a program kapcsán kialakult együttműködését, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy öt év alatt három polgármesterrel kellett együtt dolgoznia – utalva a tragikus balesetet szenvedett Toller Lászlóra és a rákbetegségben elhunyt Tasnádi Péterre.

 

fotó: Deutsch Richárd (Ithink.hu)

fotó: Deutsch Richárd (Ithink.hu)Az ünnepségen Páva Zsolt ajándékot adott át Bajnai Gordonnak, valamint a polgármester bemutatta azt az eozinból készült Zsolnay-láncot, melyet a város a jövő évtől stafétaként továbbad a jövendő EKF-városoknak, hogy ezáltal is öregbítsék a pécsi kultúra hírnevét. A Magyar Posta Zrt. képviselőjével közösen Páva Zsolt bemutatta azt az EKF-bélyeget is, mely a 2010-es évben forgalmi bélyegként valamennyi bel- és külföldi küldeményen látható lesz majd.

A hivatalos nyitóünnepség este 6 órakor vette kezdetét, melyet a Magyar Televízió élő, HD adásban közvetített. A rendezvény nem volt mentes a politikai véleménynyilvánítástól sem. A mikrofonhoz lépő Bajnai Gordont kisebb füttyszó fogadta, a város polgármestere azonban leintette az elégedetlenkedőket. Beszédében mind a polgármester, mind a miniszterelnök konszenzusos hangot ütött meg, politikai aktualitásoktól mentes, az ünnephez méltó beszédek hangzottak el. Páva Zsolt Pécs multikulturális jellegét kiemelve azt mondta: „Ez a város maga a sokszínűség. Sokfajta nép értékeinek gyűjtőhelye, ahol mindenkinek jut egy mosoly, mindenkinek jut egy szeglet, egy látnivaló”. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Pécs sok megpróbáltatás, hányattatás, elfeledés után most újra élni tud egy régóta megérdemelt lehetőséggel. „Pécs most visszanyerheti kiemelkedő szerepét az országban és a régióban, és megmutathatja, hogy méltó régi nagy híréhez” – mondta a kormányfő.

A szervezők becsléseit magasan meghaladó nézőszám mellett zajlott a mintegy 60 perces előadás, mely tíz történelmi korban mutatta be a város történelmét. A több mint kétszáz főből álló fellépő színpadra érkezését követően a kivetítőkön látható volt Placido Domingo videoüzenete, melyet követően megkezdődött a város kétezer éves múltját bemutató performansz a római kortól egészen a 21. századi napjainkig.

Az előadás végén felcsendült az EKF hivatalos nyitódala. Demjén Ferenc „Várj, míg felkel majd a nap!” című slágerét a szerzővel együtt énekelte Kandech Evelin, Lang Györgyi, Balikó Tamás, Kováts Kolos, valamint a Mizo2010 női kosárlabdacsapatának néhány tagja. Ezt követően Hiller István és Páva Zsolt megnyitották a kulturális évadot. Az est látványos produkcióval zárult, a város új felkelő napját szimbolizáló kivilágított gömböt emeltek a magasba, melyet tűzijáték és lézershow is megvilágított.

 

További képek az Ithink.hu hírportál galériájában és fotósunk weboldalán találhatók. Deutsch Richárd személyes beszámolója arról, hogy ő, illetve mi hogyan éltük meg az eseményeket, itt olvasható.

 

Ithink.hu, www.kaposradio.hu  • Error connecting to mysql