| Itt vagy most: Blog » Itthon » Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben
Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben
  • | | Több
  • 2010. január 10, 21:09, frissítve: 2010. január 12, 17:05


Immáron hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben

Este 6 órakor kezdődött Pécsett az a nyitóünnepség, melynek végén Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Páva Zsolt polgármester hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosává kiáltotta ki a baranyai megyeszékhelyet. Pécs 2005-ben nyerte el a kultfővárosi címet, az elmúlt évek feszült előkészületei után, ha nem is teljesen, ma végre megkönnyebbülhettek a városvezetők.

A mai nap programja már délelőtt a Pécsi Székesegyházban tartott szentmisével kezdetét vette, ezzel párhuzamosan egészen délután 4 óráig zajlott a rendezvény főpróbája az esti előadás helyszínén, a város szívében található Széchenyi téren. A város gyalogosforgalma már a kora délutáni órákban megbénult, a szervezők ugyanis a belváros valamennyi utcáját lezáratták a város polgárai elől. Budapestről délben indította a MÁV azt a nosztalgia vonatot, mely negyed 4-kor futott be tele újságírókkal a pécsi vasútállomás első vágányán tartandó vonatavató ünnepségre.

Délután 4 órakor a Palatinus Hotel dísztermében tartott sajtótájékoztatót a város, ahol Páva Zsolt polgármester mellett Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István kultuszminiszter is felszólalt. A kormányfő külön programja keretében látogatott Pécsre, ahol megtekintette az épülő Pécsi Konferencia- és Tudásközpontot, valamint járt a Zsolnay Múzeumban is.

A sajtótájékoztatón jelenlevő politikusok pártállásra való tekintet nélkül mind az összefogás példájaként említették Pécset. Az elsőként felszólaló miniszterelnök külön köszönetet mondott a májusban megválasztott Páva Zsoltnak, amiért az elmúlt fél évben mindent megtett azért, hogy a határidőre befejezhető munkálatok elkészüljenek. Páva Zsolt polgármester megköszönte a kormány segítségét és kiemelte, Pécs a bizonyíték arra, hogy Magyarországon megvalósulhat politikai összefogás, amikor a szükség úgy kívánja. Hiller István kiválónak értékelte a városvezetés és a minisztérium a program kapcsán kialakult együttműködését, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy öt év alatt három polgármesterrel kellett együtt dolgoznia – utalva a tragikus balesetet szenvedett Toller Lászlóra és a rákbetegségben elhunyt Tasnádi Péterre.

 

fotó: Deutsch Richárd (Ithink.hu)

fotó: Deutsch Richárd (Ithink.hu)Az ünnepségen Páva Zsolt ajándékot adott át Bajnai Gordonnak, valamint a polgármester bemutatta azt az eozinból készült Zsolnay-láncot, melyet a város a jövő évtől stafétaként továbbad a jövendő EKF-városoknak, hogy ezáltal is öregbítsék a pécsi kultúra hírnevét. A Magyar Posta Zrt. képviselőjével közösen Páva Zsolt bemutatta azt az EKF-bélyeget is, mely a 2010-es évben forgalmi bélyegként valamennyi bel- és külföldi küldeményen látható lesz majd.

A hivatalos nyitóünnepség este 6 órakor vette kezdetét, melyet a Magyar Televízió élő, HD adásban közvetített. A rendezvény nem volt mentes a politikai véleménynyilvánítástól sem. A mikrofonhoz lépő Bajnai Gordont kisebb füttyszó fogadta, a város polgármestere azonban leintette az elégedetlenkedőket. Beszédében mind a polgármester, mind a miniszterelnök konszenzusos hangot ütött meg, politikai aktualitásoktól mentes, az ünnephez méltó beszédek hangzottak el. Páva Zsolt Pécs multikulturális jellegét kiemelve azt mondta: „Ez a város maga a sokszínűség. Sokfajta nép értékeinek gyűjtőhelye, ahol mindenkinek jut egy mosoly, mindenkinek jut egy szeglet, egy látnivaló”. Bajnai Gordon miniszterelnök szerint Pécs sok megpróbáltatás, hányattatás, elfeledés után most újra élni tud egy régóta megérdemelt lehetőséggel. „Pécs most visszanyerheti kiemelkedő szerepét az országban és a régióban, és megmutathatja, hogy méltó régi nagy híréhez” – mondta a kormányfő.

A szervezők becsléseit magasan meghaladó nézőszám mellett zajlott a mintegy 60 perces előadás, mely tíz történelmi korban mutatta be a város történelmét. A több mint kétszáz főből álló fellépő színpadra érkezését követően a kivetítőkön látható volt Placido Domingo videoüzenete, melyet követően megkezdődött a város kétezer éves múltját bemutató performansz a római kortól egészen a 21. századi napjainkig.

Az előadás végén felcsendült az EKF hivatalos nyitódala. Demjén Ferenc „Várj, míg felkel majd a nap!” című slágerét a szerzővel együtt énekelte Kandech Evelin, Lang Györgyi, Balikó Tamás, Kováts Kolos, valamint a Mizo2010 női kosárlabdacsapatának néhány tagja. Ezt követően Hiller István és Páva Zsolt megnyitották a kulturális évadot. Az est látványos produkcióval zárult, a város új felkelő napját szimbolizáló kivilágított gömböt emeltek a magasba, melyet tűzijáték és lézershow is megvilágított.

 

További képek az Ithink.hu hírportál galériájában és fotósunk weboldalán találhatók. Deutsch Richárd személyes beszámolója arról, hogy ő, illetve mi hogyan éltük meg az eseményeket, itt olvasható.

 

Ithink.hu, www.kaposradio.hu
Kommentek

4 db komment érkezett

  Attila · 2010.01.11 13:49:30
Örülök, hogy tetszett. A produkció valóban nem volt rossz, Pécshez képest pedig fantasztikus volt. A város polgárainak helyzetét illetően nem vagyok annyira derűlátó mint te, nekik kenyér és cirkusz kellett, amit megkaptak. Hogy mennyire messze vagyunk még Európától, azt szerintem az mutatta meg, hogy a polgármesternek kellett leintenie a füttyögőket - igaz, ez ma bármely magyarországi városban így lett volna. Azért remélem igazad lesz, és ahogy a miniszterelnök is fogalmazott, Pécs megérdemelt helyére fog kerülni hamarosan.
  Zac · 2010.01.11 13:03:21
Tényleg nagyon jóra sikerült úgy a cikk mint az ünnepség. Az előadás élvezhető és hangulatos volt, a fények pedig színekbe öltöztették a fagyos, téli estét. A produkció igazán nívósra sikerült, mégis a legszebb az egészben talán az volt, hogy mekkora tömeget mozgatott meg az ünnepség. Még soha nem láttam ekkora megmozdulást a városban, minden egyes utcából özönlöttek az emberek. Őszintén remélem, hogy ez a lelkesedés, ez a hozzáállás végigkíséri majd az egész EKF-programsorozatot. Végre felébredt a város, és elindult Európába. A fejlődés, a továbblépés az embereken múlik, akik megmutatták, hogy van rá igényük és képességük is. Csak így tovább!!
  Attila · 2010.01.10 22:13:08
Így van, ez médiatörténeti pillanat. Számomra az is az volt, hogy láthattam egy kisebb tömegverekedést a sajtósok között a jobb helyért a sajttájon :)
  András · 2010.01.10 22:00:46
Kiváló a post. Ide kívánkozik még, hogy ez egyben médiatörténeti állomásnak is vehető, mivel az EKF megnyitó volt a magyar televíziózás saját technikával első, helyszíni, élő full HD adása. Kár, hogy nagyon kevesen tudták még e minőségében élvezni.

Írj kommentet!
De előbb jelentkezz be. Ha még nincs hozzáférésed, regisztrálj!

vagy kommentelj már meglévő fiókoddal:

Ha hozzáféréssel rendelkezel az oldalak bármelyikén, csak kattints a logójára, és jelentkezz be kedvenc közösségi oldaladon. (Ezt követően ne felejtsd el engedélyezni a kapcsolatot.) Ez azért jó, mert nem kell külön regisztrálnod, hanem a közösségi oldalakon megadott névvel tudsz hozzászólni.

Egyben biztonságos is, hiszen a belépés a kiválasztott oldalon történik, így a nemethattila.hu oldalhoz semmilyen azonosító adatot sem kell megadnod. Az adatvédelemről az egyes weboldalak rendszere gondoskodik, amelyről már megbizonyosdhattál, hiszen használod ezek valamelyikét.

 
Letölthető anyagok
A sajtótájékoztató utáni Kapos Rádiós tudósításom hanganyaga

A fenti anyagok jogvédettek, kérjük a vonatkozó felhasználási feltételeket betartva használd fel

 
 
we