| Itt vagy most: Blog » Itthon » Itt az idő: évértékelő tizenkettedszer
Itt az idő: évértékelő tizenkettedszer
  • | | Több
  • 2010. February 05, 17:05


Itt az idő: évértékelő tizenkettedszer

Ma délután 3 órakor tartotta Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédét a Millenáris Parkban. A Fidesz elnöke az idén tizenkettedik alkalommal beszélt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A mai beszédben a szokásostól eltérően az eddigi időszak értékelésén túl a jövőre vonatkozó témákat is felvetett a pártelnök, melyekre korábban a Facebookon is javaslatot lehetett tenni.

„Itt az idő” címmel tartotta ma évértékelő beszédét Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szimbolikus helyszínen, a Fidesz-kormány idején épített Millenáris Parkban beszélt a párt politikusai, meghívott vendégei és több neves jobboldali közéleti személyiség előtt.

A rendezvény elején a szervezők képviseletében Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi- és kisebbségi bizottságának elnöke mondott beszédet. A politikus azt mondta: az emberek reményvesztettek, csalódottak és dühösek. Kiemelte ugyanakkor, hogy a közösség megőrzése reményre adhat okot, ezért egyesületük kritikus, de szolidáris segítője kíván lenni a következő kormánynak, akire a nehéz időkben is számítani lehet majd. Balog Csoóri Sándort idézve úgy fogalmazott: „Aki emberibb világot akart, mindig politizált”. Véleménye szerint ezért tesz a Fidesz, és ezért számíthat a párt az ő támogatásukra.

Orbán Viktor beszédét úgy kezdte, talán a rendszerváltás idején volt utoljára akkora igény a változásra, mint most. Úgy vélte, a változásra való igény akkor büszkeséget szült, ma a gyengeség jeleit mutatja, amely kegyvesztett nemzetté tette a magyarságot. „Itt az idő, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, amely képes helyreállítani az ország tekintélyét, hogy újra tisztelet övezzen bennünket a világban” – mondta.

2009-ben új világ született, mely leszámolt néhány illúzióval” – fogalmazott a politikus. Szerinte a válság megmutatta, hogy munka és értékteremtés nélkül nem tartható fenn a világgazdaság. Orbán kifejtette, a piaci önszabályozás nem elégséges, nem lehet mindent a pénzügyi szereplőkre bízni, erkölcsi abroncsra van szükség. A változás alapja szerinte a korrupció és a munkanélküliség elleni harc, melynek eszköze a hatékony döntéshozatal és a rendteremtés. „A globalizáció főiránya megfordult, a világgazdaságban keleti szél fúj” – tette hozzá Orbán, majd felhívta a figyelmet, hogy ebben a megváltozott világban más módon vívhatjuk ki a tekintélyt mint korábban. „A neoliberális illúzióval le kell számolnunk” – jelentette ki a Fidesz-elnök, majd a hit fontosságát hangsúlyozta. „Kisszerűség helyett a nagyszerűségben hiszek” – mondta, majd úgy fogalmazott: „erős és biztos vezetésre van szükség, hogy megtaláljuk helyünket”.

Orbán szerint a jelenlegi kormányzás elfordult az emberektől, a mindennapi élettől, a valóságtól. Éppen ezért nagy szerepe van a valóság iránti közös érzésnek a változásban. A Fidesz-elnök szerint a józan ész azt mondatja, hogy minden szélsőség veszélyes. Orbán rámutatott: ma Magyarországon két szélsőség létezik, a hatalmon levők, akik a törvény fölé helyezik magukat, valamint a törvényen kívül cselekvők, akik úgy gondolják, a célok megvalósításának érdekében az erőszak is megengedett. A pártelnök figyelmeztetett: egyik sem megoldás az ország problémáira. „Gyűlöletből nem születik újjá semmi. A változás után nem jöhet bosszúkormányzás” - tette hozzá.

 


Orbán Viktor szerint a következő kormánynak ugyanakkor célja kell legyen az elszámoltatás, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt törvénytelenségek ne ismétlődhessenek meg újra. Emellett vissza kell fordítani a politikát az emberek felé. „Vissza kell térni a mindenki számára vitán felül álló értékekre” - fogalmazott a politikus, aki szerint az ideológiákra nincs szükség, azok megbénítják az országot. Szerinte a közös nemzeti ügyek képezik a válságból való kilábalás alapját. Úgy fogalmazott: „Magyarországot voltaképpen újjá kell építeni”, amihez az kell, hogy a többség együtt küzdjön a sikerért. „Nehéz nyolc év van mögöttünk és ennek a nyolc évnek súlyos az öröksége” – mondta.

Orbán üzent a Fidesztől elpártolt szavazóknak. „A szélsőséges erőknek nincs és nem is lesz elég erejük, hogy komoly változást vigyenek végbe, őket támogatni eltékozolt erőfeszítés” – fogalmazott a pártelnök. A szocialista szavazóknak pedig azt mondta: „nem várjuk, hogy megváltoztassák a felfogásukat, de támogassák a közös nemzeti ügyeket, legyenek a változás résztvevői és nyertesei”.

Orbán szerint az új kormány első feladata a gazdaság talpraállítása kell legyen. „Nincs szegény ország, rosszul kormányzott országok vannak” – mondta, hozzátéve: magyar kapitalizmus fejlődési rendellenesség. Szerinte az elmúlt évek gazdaságpolitikájának alapvető problémája volt, hogy a spekulánsok kezére játszotta az országot. Ezzel le kell számolni - fogalmazott. „A mai magyar gazdaságot nem lehet sem a 20. századi szocialista, sem a jelenlegi oligarchikus módszerekkel rendbe tenni”. A magyar gazdaság talpraállítására, átépítésére van szükség, ahol a bankok is ráébrednek, hogy van nemzetiségük. Meg kell védeni a magyar termékeket, a magyar földet és a vízkészletünket – mondta az ellenzéki párt vezetője.

Orbán fontosnak nevezte a szociális biztonság megteremtését. Ezzel összefüggésben egymillió új munkahely megteremtését ígérte a következő tíz évre. Szerinte emellett fontos a családok támogatása, a szocialisták által tönkrevert egészségügy megőrzése, valamint a rendteremtés. „Gyenge kormány egyenlő gyenge közbiztonság” – így összegezte véleményét Orbán Viktor, aki szerint itt az ideje, hogy újra rend legyen Magyarországon. A bűnözőket vagyoni helyzettől és bőrszíntől függetlenül törvény elé kell állítani – vélte. Biztos és igazságos kormányzást ígért, mely megvédi az embereket, legyenek azok városiak vagy falun élők, idősek vagy fiatalok. Emellett önzetlen, demokratikus, józan, békét hozó és áldozatkész évekről beszélt, és azt kérte, legyen mindenki ilyen.

A Fidesz elnöke ismét figyelmeztetett, hogy nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást. „Kis különbség, kis változás. Nagy különbség, nagy változás” – hangsúlyozta utalva arra, hogy a lényegi változtatásokhoz mindenkire szükség van. „Csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog”. „Én és a pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra”– zárta beszédét.

 

Megjelent még: Ithink.hu  • Error connecting to mysql