| Itt vagy most: Blog » Itthon » Látogatás az Országházban
Látogatás az Országházban
  • | | Több
  • 2009. September 04, 21:09, frissítve: 2009. September 05, 02:02


Látogatás az Országházban

Az országház építésére 1882-ben írtak ki tervpályázatot, melyet Steindl Imre műegyetemi tanár nyert meg. Steindl a modern technika segítségével szabadon állította össze alkotásait a régmúlt korok stíluselemeiből. Az épület külsejének stílusa az 1830-as évek Angliájában kibontakozó gótikus újjászületés irányzatához kötődik, ebben a felfogásban épült a londoni parlament is. Steindl azonban még ehhez képest is merészet újított: a gótikától idegen formaelemet, egy kupolát helyezett alkotása középpontjába, mely szerkezeti és gondolati centruma is a teljesen szimmetrikus épületnek.

A parlamentnek 27 kapuja van, a látogatók a 12-es kapun át lépnek be az épületbe. A parlamenti séta alkalmával az épület töredékét tekintik csak meg. A monumentális épületben - melynek belsejében egyébként 50 ötemeletes lakóház férne el - 200 dolgozószoba található, köztük a miniszterelnök, a köztrsasági elnök és az országgyűlés elnökének fenntartott irodahelységekkel. A látogatók ezek egyikét sem tekintik meg természetesen.

A belső terek jegyei a reneszánsz és a barokk stíluselemeit ötvözik. Jó példája ennek a kupolacsarnokba vezető díszlépcső. A félemeleti pihenőben kap helyet a mester mellszobra, és a boltozatra tekintve itt látható a "Magyarország dicsőítése" c. kép is. Az egyértelmű történelmi utalásokkal diszített freskón a címerpajzsot tartó nőalak lábainál balról Széchenyi István, jobbról Petőfi Sándor vezeti a magyar ruhás, magyar zászlós lelkesült tömegeket.

A lépcsőn felérve a tizenhatszögletű kupolacsarnokba érünk, mely régen az országgyűlés mindkét házának együttes üléseinek adott otthont. A terem átmérője 20, belső magassága 27 méter, a pillérkötegein pedig tizenhat uralkodó szobra és címerpajzsa kapott helyet. A szobrok anyaga egy a pécsi Zsolnay Porcelán Manufaktúrában előállított különlegességet, a pirogránitot is tartalmazza. Az egyéb diszítéseknél használt 22-23 karátos arany összmennyisége mintegy 40 kilogramm.

Szimmetrikus szerkezetéből adódóan az épület egy kétkamarás országgyűlés funkcióit követi. Az északi és a déli oldalon egymással teljesen megegyező két ülésterem található, melyeket csupán a falfreskók és az ülések párnázata különböztet meg egymástól. A déli ülésterem a képviselőház ülésterme volt, ebben ülésezik a jelenlegi parlament, míg az északi, a főrendiház korábbi hadiszállása, ma inkább nemzetközi tanácskozások színhelyéül szolgál. Az eredetileg 438 képviselőnek helyet adó patkóban ma 386-an ülnek.

 

Bővebben az Országházról itt olvashatsz.  • Error connecting to mysql