| Itt vagy most: Blog » Itthon » Lehet-e az MSZP államfőjelöltje Sólyom?
Lehet-e az MSZP államfőjelöltje Sólyom?
  • | | Több
  • 2010. April 28, 13:01


Lehet-e az MSZP államfőjelöltje Sólyom?

Már a választások előtt megkezdődtek, azóta pedig erősebbé váltak a találgatások Sólyom László utódlásával kapcsolatban. Néhány lap fideszes forrásokra hivatkozva már korábban valószínűsítette, hogy a Fidesz-KDNP kihátrált a jelenlegi köztársasági elnök mögül. A párt nevében tegnap Pokorni Zoltán az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában egyértelművé tette, hogy a mostani elnököt a Fidesz nem támogatja. De vajon mit szól ehhez az elnök, és mit lép az ellenzék?

 

Sólyom László öt évvel ezelőtti megválasztását akkor politikai elemzők úgy kommentálták, Áder János és a Fidesz-frakció stratégiai lépését az egyetemeken is tanítani fogják. Nagy meglepetésre ugyanis az egyértelmű kormánytöbbség ellenére nem tudta jelöltjét, Szili Katalint államfővé választatni az MSZP. Szili megválasztása koalíciós feszültséget is okozott, ez volt talán az első olyan eset, amikor az MSZP önjáróvá vált és semmibe vette koalícióstársa véleményét, annak ellenére jelölte a házelnököt államfőnek, hogy az SZDSZ bejelentette, pártembert nem támogat. Azonban az MSZP-nek még az SZDSZ frakció támogatása nélkül is több mandátuma volt mint a Fidesz-KDNP-nek, a döntő tényező pedig - minthogy az SZDSZ nem vett részt a szavazáson - az MDF magatartása volt.

 

Az Áder János-vezette Fidesz-frakció ezért nagy meglepetésre távolmaradt a háromfordulós köztársaságielnök-választás első fordulójában. Bár lépésükkel Sólyom Lászlót is kellemetlen helyzetbe hozták, továbbá néhány képviselőjük nem értesülve a frakció utasításáról is gombot nyomott, kiderült, néhány MDF-es képviselő annak ellenére, hogy a párt Sólyom megválasztását támogatta, átszavazott Szili Katalinra. A lépésnek nem volt tétje, hiszen a szavazás első két fordulójában a képviselők kétharmadának szavazata szükséges az államfő megválasztásához, a frakció elsőkörös taktikai húzásának eredményeképpen pedig sikerült a megfelelő támogatást összerántani Sólyom mögé a harmadik fordulóra, aki így végül mindössze három szavazattal, de Szili előtt végzett.

 

Sólyom már a megválasztásakor jelezte, hogy egy ciklusra vállalja a megbizatást, kérdés csupán, ebben mennyire játszottak szerepet a megválasztásának körülményei; azóta azonban a köztársasági elnök hallgatott arról, vállalna-e még egy ciklust. Tavaly decemberben a Heti Válaszban megjelent interjújában azt mondta:

 

"Ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell. Addig a pillanatig pedig az elnöknek nem szabad foglalkoznia a kérdéssel, máskülönben elveszíti a függetlenségét. Én ezért tudatosan zárom ki a gondolataimból a hogyan tovább kérdését."

 

Ez tehát azt jelentené, ha kapna felkérést, Sólyom megfontolná a jelöltséget. De kinek lenne érdeke a köztársasági elnök újraválasztása? A Fidesz köreiből származó információk szerint a jelenlegi államfőt túlságosan önjárónak tartják a pártban, és annak ellenére, hogy nyilatkozataival és cselekedeteivel nem egyszer kedvezett a legnagyobb ellenzéki pártnak, konfliktusos elnöknek tartják, aki nem egyeztet kinevezésekről, többször szót emelt a Fidesz-frakció a miniszterelnököt elutasító gyakorlata ellen, valamint aktívan él jogosítványaival, törvényeket dob vissza vagy épp véleményeztet az AB-vel. Mindezek miatt tehát veszélyeztetné a párt káderpolitikáját és "hatékony" kormányzását, tehát egy olyan elnök megválasztását valószínűsítik, aki Mádl Ferenchez hasonlóan saját holdudvarukból érkezik, és nem folytat Sólyomhoz hasonló aktív elnöki tevékenységet.

 

Ha a Fidesz-KDNP így fog tenni, és nem képes kompromisszumos jelöltet állítani, szinte biztosra vehető, hogy az ellenzék is léptet majd fel államfőjelöltet. Köztársasági elnököt jelölni - ha ezt a szabályozást addig meg nem változtatják - legalább ötven képviselő aláírásával lehet, így önálló jelöltet sem az LMP, sem a Jobbik nem indíthat, nagy kudarc ez az utóbbinak, aki Morvai Krisztina köztársaságielnök-jelöltségével kampányolt korábban. Sólyom Lászlót mint a Fidesz támogatásával induló civil jelöltet korábban a Védegylettel hozták összefüggésbe, ahonnan az LMP is eredeztethető. Mivel Morvai Krisztina jelölése nem jöhet szóba, az MSZP viszont nem sokra menne egy önálló, pártelkötelezett jelölt felléptetésével, jó választásnak tűnne, ha a szocialista párt - hasonló logikát alkalmazva mint a Fidesz 2005-ben - jelölné Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek. Az LMP támogatására szinte biztosan számíthatna, a folytonos Fidesz-ellenes retorikát alkalmazó Jobbik is kénytelen lenne belátni, hogy Sólyom támogatásával is demonstrálhatja a kormány elleni fellépését, az MSZP pedig előnyösen kerülne ki a szituációból, hiszen az ellenzéket egyesítő szerepben tűnne fel, akinek a kétharmados Fidesz-győzelem elleni utolsó bástyája lehetne Sólyom László (csak kommunikációs szempontból, hatalomtechnikailag gyakorlatilag nem).

 

Persze ez önmagában jó ötletnek tűnik, nagyon sok kérdést felvet. Például egyáltalán nem biztos, hogy vállalná a jelöltséget Sólyom a kormány jelöltjével szemben, ha tudná, semmi esélye a győzelemre. Ha mégis elvállalná, kétesélyes a csapdahelyzetbe került Fidesz-KDNP frakciószövetség magatartása. Vagy visszaléptetnék ugyanis jelöltjüket, vagy nyíltan szembemennének az ő támogatásukkal megválasztott köztársasági elnökkel. A Jobbik számára is kérdés lenne, betagozódjon-e a "kommunista-zsidó" ellenzékbe vagy tartózkodó álláspontot képviselve maradjon távol a szavazástól. Az LMP is gondolhatná, hogy Sólyom jelölése csak egy kísérlet arra az MSZP részéről, hogy a korábbi SZDSZ-hez hasonlóan maga mellé rántsa őt is. Az MSZP számára azonban egy borzasztóan jó lépés volna, hiszen színvallásra késztetné a Fidesz-KDNP-t. Nagy kérdés, Sólyom ilyen manőverrel akarna-e búcsúszni a hivataltól.  • Error connecting to mysql