| Itt vagy most: Blog » Itthon » Mikor és hogyan nem lesz kétharmad?
Mikor és hogyan nem lesz kétharmad?
  • | | Több
  • 2010. February 23, 18:06


Mikor és hogyan nem lesz kétharmad?

Mostanában egyre több embertől hallom, hogy az MSZP-re kell szavazni, különben a Fidesz kétharmados többséget szerez. Kezdjük azzal, hogy a szocialisták részéről érthető az Orbán-kártya ismételt kijátszása, az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítménye alapján mégsem kérhetnek felhatalmazást egy újabb ciklusra. Másrészt viszont az MSZP és a Fidesz is pontosan tudja, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai mozgástere sem lesz túl tág a ciklus első pár évében, így teljesen felesleges az elért eredményeket félteni a következő kormánytól.

 

Ennek ellenére én mindig azok közé tartoztam, akik nem tartották helyesnek, ha egyetlen párt ekkora erőfölényre tesz szert - és itt az egyetlenen van a hangsúly. Valószínű a domináns egypártrendszertől, azaz a Fidesz hosszútávú egyeduralmától, meghatározó szerepétől való félelem munkál azokban is, akik folyton a kétharmaddal riogatnak. Igaz azonban, hogy egy koalícióhoz közös program és megegyezés kell a felek között, ma Magyarországon viszont nincs olyan politikai erő, amelyik a Fidesznek társa lehetne egy ilyen szövetségben.

 

Hogy a Fidesz kétharmada elleni egyetlen orvosságot az MSZP-re leadott szavazatok jelentenék, az egyszerűen butaság. Pontosan azt tartom a kispártok egyik nagy hibájának, hogy nem szálltak még szembe az MSZP ezen kommunikációjával, amely lényegében tőlük is megpróbálja elszipkázni a szavazatokat. Egy nagyon egyszerű logika szerint ugyanis, minél több párt van a parlamentben annál biztosabb, hogy a Fidesz nem szerez kétharmados többséget. Más megközelítésből ugyanez úgy hangzik, hogy az MSZP-vel szembeni elutasítás olyan mértékű, hogy a párt egymaga képtelen ellenpólust biztosítani a kétharmados Fidesz-többséggel szemben.

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének múlt heti konferenciáján Kéri László és Stumpf István tartottak előadást. Mindkét politológus érdekes adatokkal szolgált előadásában, Stumpf István a Századvég legfrissebb mandátumbecslését is ismertette. Kéri szerint a 176 egyéni választókerületből maximum 40-60 maradhat függőben a választások második fordulójára, de mivel azokban is kioltja egymást a Jobbik és az MSZP, végül mindenütt a Fidesz tarol majd. Kéri úgy vélte, az idei választáson gyaníthatóan alacsony lesz a részvételi arány. Szerinte az 55 százalék alatti részvétel a Jobbiknak, az 55-60 százalék közötti a Fidesznek, a 60 százalék feletti a szocialistáknak kedvezne, amennyiben felébresztené passzív szavazóbázisukat.

 

 

a teljes videó megtekinthető itt

 

A Századvég Stumpf által ismertetett mandátumbecslésére azonban érdemes részletesen kitérni. Stumpf István az áprilisi választások öt különböző forgatókönyvét vázolta fel eltérő pártösszetétellel, hiszen mint mondta, nem tudni, mely pártoknak sikerül majd végül a listaállítás. Meglehetősen pesszimistán nyilatkozott ugyanakkor az MDF és az LMP kapcsán, szerinte korán sem biztos, hogy a két kispárt képes lesz 20 területi listát állítani.

 

A Századvég forgatókönyvei a következők:

 

1. a Fidesz átütő győzelme, melyet a mostani közvéleménykutatási adatok is alátámasztanak. Eszerint a Fidesz listán 65 százalékot kapna, a 176 egyéni választókerületből 175-ben nyerne, így 286 mandátummal a parlamenti helyek 74 százalékát birtokolná, szemben a 15-15 százalékos listás eredményt elérő Jobbikkal és MSZP-vel, akiknek így 50-50 képviselője lenne az országgyűlésben.

 

2. a Fidesz 45 százalékot szerez a listán, a szocialisták erősítenek és 25 százalékon teljesítenek, a Jobbik 20 százalékot, az MDF 6 százalékot ér el. Így a Fidesz 239 fős frakciót alakíthatna, de nem lenne kétharmados többsége, az MSZP 78, a Jobbik 56, az MDF 14 képviselőt küldhetne a parlamentbe.

 

3. a 2. forgatókönyv eredményeit számolja, de nem az MSZP, hanem a Jobbik javára, vagyis a Fidesz itt is legalább 240 mandátumot kap, az MDF 14-et, a Jobbik azonban 78-at, míg az MSZP 56-ot.

 

4. azt az inflexiós pontot számolja, amikor a Fidesz négypárti parlament esetén is megszerzi a kétharmados többséget. Eszerint a legnagyobb ellenzéki párt a listás szavazáson 52 százalékot szerez, 170 egyéni mandátum megszerzésével összesen 250 parlamenti helyhez jut. Az MSZP listán 23 százalékot kap és 67 képviselőt juttat a parlamentbe, a Jobbik 18 százalék mellett 23 képviselőt, az MDF 5 százalék mellett 11 képviselőt küldhet az országházba.

 

5. ez a Fidesz egyszerű többségének megszerzésére épít. Eszerint az ellenzéki párt listán 40 százalékot kap, de 123 egyéni választókerületi győzelemmel 199 fős frakciót alakíthat. Az MSZP 33 százalékos listás teljesítményével 125 mandátumot, a Jobbik 20 százalékos listás támogatottsággal 53 mandátumot, míg az MDF az 5 százalék elérésével 9 parlamenti helyet tudhat magáénak.

 

Ahogy a fenti forgatókönyvekből is látszik, a Fidesz nagyarányú győzelme csak az első szcenárió teljesülése esetén válna valóra. Mivel azonban még a kampány kezdetén vagyunk, meg kell hagyjuk a lehetőséget a kispártoknak, hogy helyzetükön javítsanak. Ha ez megtörténik, akkor legalább négypárti lesz a parlament, vagyis a 2. vagy a 3. forgatókönyv lép életbe, melyek szerint a Fidesz ugyan jelentős többséggel rendelkezik majd, de nem lesz kétharmados támogatottsága. Minden lehetőséget meg kell kockáztatni, ezért én felvázolnék egy hatodik forgatókönyvet is. Eszerint az MDF és az LMP is tagja lesz a következő parlamentnek, ami - ha csak nem más baloldali pártok gyengítésével jutnak szavazatokhoz - lehetetlenné teszi a 4. és 5. forgatókönyv megvalósulását is, vagyis a Fidesz egyszerű többségének megszerzése is kérdésessé válhat. Hangsúlyozom, ez csak egy lehetőség, ugyanakkor nem volna esélytelen, ha az MDF alapvetően nem az MSZP-vel, hanem a Fidesszel szemben különböztetné meg magát, és az LMP sem az MDF, illetve a centrum, hanem azon bizonytalan réteg megnyerésére játszana, amely szimpatizál a zöldpárt nézeteivel.  • Error connecting to mysql