| Itt vagy most: Blog » Itthon » RIP: Horn Gyula
RIP: Horn Gyula
  • | | Több
  • 2013. June 19, 23:11


RIP: Horn Gyula

Ma elment Horn Gyula. Regota szenvedett o mar, miota Szekeres Imre honvedelmi miniszter szelben susogos, elhiresult beszedet megszegyenito "jozansaggal" kuldte el Solyom Laszlo koztarsasagi elnokot felreszegen a nenikejebe, tudni lehetett, hogy bajok vannak. Horn Gyula beteg volt, sokaig szenvedett. 

 

Nem tisztem minositeni a politikust, 1986-ban szulettem, maximum olvasmanyaim alapjan, nem pedig szemelyes elmenyeim utan tudnam megtenni, mint sokan azok kozul, akik pl 1956-ban mar eltek, sot megszenvedtek annak a forradalomnak a sikertelenseget. 

 

Jobboldali csaladban nottem fel, nekem Horn Gyularol es Torgyan Jozsefrol is csak annyi maradt meg, hogy a nagyapai szonoklatok hatasara automatikusan mindkettot le kellett hulyezni, ha meglattam oket a tevekepernyon. Hulyeztem, nem vitattam ennek ellenkezojet.

 

Megis. Horn Gyulanak, mint embernek sokat koszonhetek, hiszen Antall Jozsef utan, aki epp halalaval vivta ki, hogy egy egesz generacio emlekezzen ra, mint aki miatt meg kellett szakitani a Kacsameseket, Horn Gyula volt az elso, aki politikuskent, miniszterelnokkent maradando nyomot hagyott bennem, befolyasolta a gondolkodasom, es semmivel nem tiszteltem vagy neztem fel ra kevesbe, mint akarki masra, akit csodalatos kepessegei miatt Friderikusz Sandor meginterjuvolt az En Mozimban. 

 

Horn Gyula egy ikon volt a 10 eves Nemeth Attilanak, amikor latta ot a teveben a kis csavaros koronajaval es mar-mar gnomul rovid ujjacskaival az autobalesete utan a teveben gondolkodva gesztikulalni, sot 8 evesen is, amikor a dednagymamaja lakasarol lesietve a kaposvari berhaz lepcsohazaban a mindenfele szetszort, Horn Gyula arcfotoval diszitett szegfus kapmanylapokon lepkedett.

 

Gyerekkori szocializacios emlekek ezek, amiktol szocialista ugyan nem lettem, de a politika irant szenvedelyesen rajongo igen. Majd lett tudatom, akaratom, es tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni. Itt kezdodott, es a Horn-Orban tevevita utan folytatodott, es a ma csak diktatorkent emlegetett Orban Viktor elso miniszterelnoksege idejen csucsosodott ki, hogy nekem ez tetszik, barmennyire is mocskos. Es hogy a politikat, mint a vezerszerepek vizsgalatat akartam mindig is megfogni.

 

Horn Gyula erdeme egyebkent, tul azon, hogy nelkule ma ez a blog es honlap, sot a diplomam a zsebemben sem lenne, hogy o volt az utolso ellenfel, akitol Orban Viktor tanult, akire felnezett, akit miniszterelnokkent magahoz hivatott a dolgozoszobajaba, hogy segitseget vagy csak velemenyt kerjen tole. Horn Gyula volt az utolso ellenfel, aki igazabol csak egy kedves, szeretheto oreg bacsi volt akkor is, amikor egy budos nagy kommunistakent meg az emberek koze is lovetett. (Elnezest, ezzel a felmondattal egykori MIEP-es tortenelemtanarom emleke elott tisztelegtem.)

 

Horn Gyula megerdemli, hogy akkent temessek, ami volt. Megjar neki minden tisztelet, ami egy magyar allamferfinak megjarhat. Egy biztos, akarmennyire is volt rossz sokak szerint, meg mindig sokkal jozanabb volt, mint sokan a mai politikusok kozul. O legalabb tudta, hogy nem imadnivalo, nem akarta magat raeroltetni egy nepre es a sajat kepere formalni ketharmaddal az orszagot. Es o adta nekunk Bokrost, a legnagyobb koponyat, aki nelkul nem belekeveredtunk volna a vilaggazdasagi valsagba, hanem kb. eloideztuk volna azt tiz evvel a megirtnal korabban.

 

Isten eltessen sokaig, Gyula bacsi, az orok vadaszmezokon!

 

RIP.  • Error connecting to mysql