| Itt vagy most: Blog » Itthon » Schiffer: A rendszer tökéletlen, de nem kell lecserélni
Schiffer: A rendszer tökéletlen, de nem kell lecserélni
  • | | Több
  • 2010. February 24, 22:10


Schiffer: A rendszer tökéletlen, de nem kell lecserélni

Lakossági fórumot tartott ma este Pécsett a Lehet Más a Politika. Az Ifjúsági Házban tartott rendezvényen bemutatkoztak a párt baranyai képviselőjelöltjei, majd Schiffer András listavezető mondott beszédet.

„Hiszek az EKF-ben” – kezdte felszólalását Kölcsey-Gyurkoné Baka Sára, Pécs 1. számú választókerületének képviselőjelöltje. A belvárosi körzetben induló jelölt úgy vélte, Pécs számára a kultúra és a szellemi ipar remek kitörési lehetőséget biztosíthat. Kiemelte, képviselőként tenne azért, hogy egy lepusztult iparterület helyett egy zöldebb, az alternatív energiaforrásokat használó városrész várja a Pécsre érkezőket. A megyeszékhely körüli kistelepüléseket is magában foglaló választókerület jelöltje fontos feladatának tartja a falvak és a vidék újraértelmezését, a nők és fiatal anyák munkábaállásának segítését, a civil szerveződések megerősítését. Szerinte a politikának fontos feladata a bizalom, mint társadalmi tőke visszaállítása is.


„A társadalom és a gazdaság könnyen kisiklik, ha nincs szellemi megújulás” – kezdte Wildmann János közgazdász-teológus, Pécs 2. számú választókerületének képviselőjelöltje. A kormányt és a jelenlegi politikai elitet nem érdeklik a szakmai kérdések, ez számukra csak másodlagos – mondta Wildmann, aki 2003-2005. között a kormány egyházpolitikai tanácsadója is volt. A neoliberális gazdaságpolitika és az őszödi beszéd volt az oka, hogy csatlakozott az LMP-hez, ahol a tények és a célkitűzések a fontosak – vallotta be. A Védegyletet is megjárt Wildmann szerint az LMP megalakulása a bizonyítéka, hogy az értelmiség nem csak cinkos lehet a mindenkori kormány tevékenységében, hanem egy hosszútávú programot kidolgozni képes párttá tud szerveződni.


A Lehet Más a Politikát a jelenlegi politikai elittel szembeni felháborodás hozta létre – mondta dr. Kóbor József biofizikus, a 3. körzet jelöltje. Az elit felelőssége, hogy eljátszotta a társadalom bizalmát, mely az emberi kapcsolatokat is szétverte – vélte Kóbor. Szerinte a párt feladata, hogy megmutassa, létezik egy radikális, de nem szélsőséges alternatíva. Toller László balesete óta a Kertváros gazdátlan – mutatott rá, majd szót emelt az itt tapasztalt közszolgáltatások és tömegközlekedés szétverése ellen.


A huszonnegyedik órában vagyunk, a fenntarthatóság politikája nélkül csúfos jövő elé nézünk – vélte Ladányi Attila zoopedagógus, a komlói térség képviselőjelöltje. El kell érni, hogy az ország éléskamrája ismét a vidék legyen, támogatni kell a kisgazdaságokat és vissza kell adni a vidéki élet méltóságát – tette hozzá Ladányi. A fiatalok helyzetével kapcsolatban elmondta, rendet kell tenni a felsőoktatásban és meg kell akadályozni a fiatalok tömeges külföldre vándorlását.


A mai pártok az emberek befolyásolásából és kihasználásából élnek – kezdte Skrionya Zoltán, Szigetvár térségének képviselőjelöltje. Szerinte a politikusok nem a valódi problémák megoldásával foglalkoznak, csakis saját zsebükre dolgoznak. Skrionya az élelmiszerbiztonság megteremtését nevezte a legfontosabb megoldandó feladatnak.


Szakítani kell a politikai pártok képében tovább élő bűnözői csoportokkal, a magyar állampolgároknak vissza kell foglalniuk a politikát – mondta Schiffer András listavezető. Pártja programjáról elmondta, az LMP megálljt parancsolna a kereskedelmi láncok diktatúrájának, fellépne a globális igazságtalanságok ellen, megrendszabályozná a nemzetközi pénzügyi piacokat. A jelenlegi problémák előidézésében valamennyi politikai erőnek szerepe van – hangsúlyozta Schiffer, aki szerint az LMP felelőssége is, hogy a következő ciklusban ellensúlyozza a Fidesz várható erőfölényét. Schiffer szerint az ökológiai és a szociális válság kényszerpályára terelte a gazdaságot, de átgondolt fejlesztéspolitikával és a kis-és közepes vállalkozások támogatásával elérhető a munkahelyteremtés, a falusi turizmus fejlesztése. A képviselők visszahívhatóságáról Schiffer azt mondta, az ellentétes a parlamenti demokrácia alapjaival, permanens kampányt és bizonytalanságot eredményez. A rendszer tökéletlenül működik, de nem kell lecserélni – vélte, viszont az antikorrupció, a morális válság felszámolása és a politikusok elszámoltatása fontos feladat.

 

Megjelent még: Ithink.hu  • Error connecting to mysql