| Itt vagy most: Blog » Itthon » Szavazatmegosztási kisokos
Szavazatmegosztási kisokos
  • | | Több
  • 2010. February 16, 23:11


Szavazatmegosztási kisokos

A kopogtatócédulák postázásával a múlt héten újabb fázisába érkezett a választási kampány. Várható, hogy a következő hetekben pártszimpatizánsok és aktivisták tömkelege lepi majd el az utcákat és lépcsőházakat, hogy begyűjtsék a jelöltállításhoz szükséges cédulákat.

Az a képviselőjelölt, aki március 19-ig nem tud legalább 750 hibátlanul kitöltött ajánlószelvényt összegyűjteni, nem indulhat a választáson. Az a párt pedig, amelyik legalább négy megyében nem tud listát állítani, nem állíthat országos listát sem. A megyei listaállításhoz az szükséges, hogy a megyei választókerületek negyedében, de legalább kettőben sikerüljön a jelöltállítás. Így csak a megyékben 10 ezer, a fővárosi listákkal kiegészülve15 ezer db ajánlószelvény is elegendő lenne ahhoz, hogy egy párt országos listát állítson.

Hazánkban azonban éppen a kiegyenlítés elve miatt működik a vegyes választási rendszer. Azaz a listallítás elsősorban azon kis pártoknak kedvez, melyeknek szinte esélyük sincs, hogy egy adott körzetben mandátumot szerezzenek. Ezek a töredékszavazatok, melyekkel tehát egyik fordulóban sem nyertek mandátumot, felkerülnek azországos (kompenzációs) listára, ahonnan a töredékszavazatok arányában szétosztásra kerülnek. Ahhoz azonban, hogy legyenek töredékszavazatok, az szükséges, hogy a pártok minél több körzetben fent legyenek a szavazólapon, azaz minél több választókerületben, akár mind a 176-ban egyéni jelöltet tudjanak állítani. Ezért van az, hogy általában 132 ezer (176X750) db ajánlószelvény összegyűjtéséről beszélünk.

 

Kovács László Imre a Politikatudományi Szemlében megjelent tanulmányában a 2006-os választásokat elemzi. A 8. oldalon bemutatott 4. számú táblázatból kiolvasható, hogy a 2006-os választásokon országos listát állító pártok közül a legtöbb egyéni jelöltet a Fidesz-KDNP szövetség állította, azonban még ők sem indítottak mind a 176 körzetben jelöltet, csupán 174 körzetben állt rajthoz képviselőjük. Ugyanezen a választáson az MSZP és az SZDSZ 165-165, az MDF 153, a MIÉP 114 képviselőjelöltet állított. Érdekesség, hogy az 1990-es választásokon a KDNP 104 egyéni képviselőjelölttel és 16 területi listával, a Fidesz 81 egyéni jelölttel és 20 területi listával állított országos listát és jutott be így a parlamentbe. Igaz, akkor még nem 5% volt a bejutási küszöb, mindenesetre a fenti számok is azt mutatják, hogy akkor sincs minden veszve, ha valamelyik pártnak nem sikerül minden körzetben jelöltet állítania.

CEEOLAz idén egyre több felől hallani, hogy sokan a szavazatuk megosztásán gondolkodnak. Erre elvi lehetőség lenne, hiszen az országgyűlési választás kétfordulós, az első fordulóban egyéni valasztókerületi jelöltekre és megyei listákra szavazunk. Főleg a jobboldali szimpatizánsok tartják úgy, hogy az első fordulóban egyet szavaznának a Fideszre és egyet a Jobbikra, sőt az utóbbi időben egyre több fórumon olvasni, hogy a Fidesz-aktivisták a Jobbiknak is gyűjtenek ajánlószelvényeket. Ez teljesen szembemegy a Fidesz hivatalos álláspontjával, hiszen a párt éppen a vetélytársainak ellehetetlenítésére kíván minél több, de legalább kétmillió ajánlószelvényt begyűjteni. Másrészt Orbán Viktor a múlt héten az MTV Ma Reggel című műsorában is egyértelműen üzent a választóknak, hogy ebben az esetben a Fidesz nem rendelkezne akkora többséggel a következő parlamentben, amekkora ez érdemi döntések meghozatalához szükséges lenne.
De mit tegyen az, aki egy nagyobb párt mellett egy másik kisebbet is támogatni kíván? Fontos megjegyezni, hogy szavazatmegosztásra csak a választás első fordulójában van lehetőség. Mivel a második fordulóban csak azon pártok indulhatnak, melyek az első forduló listás szavazásán legalább 5%-ot elértek, célszerű a megyei (területi) listán a preferált pártok közül az esélytelenebbet támogatni, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az adott párt a küszöböt átlépve biztosan tagja legyen a következő parlamentnek. A parlamentbe jutott párt az első fordulóban bejutott képviselőinek számától függetlenül biztosan rendelkezik majd frakcióval, így a második fordulóban csak akkor érdemes rá szavazni, ha azt szeretnénk, minél izmosabb csoporttal képviseltesse magát és a kitűzött célokat az országgyűlésben.  • Error connecting to mysql