| Itt vagy most: Blog » Itthon » Taktikai vereséget is szenvedett az MSZP Somogyban?
Taktikai vereséget is szenvedett az MSZP Somogyban?
  • | | Több
  • 2010. April 13, 14:02, frissítve: 2010. April 13, 16:04


Taktikai vereséget is szenvedett az MSZP Somogyban?

Nem feladatom a somogyi médiamunkások teljesítményének értékelése, de a Kapos Televízió vasárnap esti élő műsorának szerkesztési sajátosságai miatt már nem volt módom kommentálni a somogyi választási eredményeket, ezt pedig a stúdióban ülő másik politológus nem tette meg, pedig lett volna mit.

 

Somogyi előrejelzésemben korábban azt írtam, hogy a nagyatádi központú 6-os választókerületben szinte biztosan lesz második fordulós szavazás, hiszen a térség három erős embere, a 2006-ban a parlamentbe a Somogyért Egyesület színeiben bejutó Gyenesei István, a fideszes barcsi alpolgármester Karvalics Ottó, valamint a szocialista barcsi polgármester Feigli Ferenc mérkőzött meg egymással, ráadásul utóbbiak között a 2006-os önkormányzati választásokon 61 szavazat döntött csupán. A Fidesz országos átlagban előzetesen becsült nagy fölényéből is arra lehetett következtetni, hogy ugyan a párt jelöltje, Karvalics várhatóan hozza majd a mandátumot, ám arra kevés esély volt, hogy ez már az egyéni választókerületi választás első fordulójában, a szavazatok mintegy 52%-ának megszerzésével megtörténik.

 

 

 

%

Karvalics Ottó

Fidesz-KDNP

52,11

Gyenesei István

Somogyért

22,19

Feigli Ferenc

MSZP

13,75

Egervári József

Jobbik

11,58

Lóth Ferenc

MSZDP

0,37

 

Szintén meglepetés volt számomra Kaposvár 1. egyéni választókörzet, ahol Lamperth Mónika 2006-ban már az első fordulóban mandátumot szerzett Heintz Tamással, a Fidesz jelöltjével, korábbi alpolgármesterrel szemben, most pedig pont ellenkezőleg történt, az általam jósoltakkal ellentétben Lamperth beágyazottsága ahhoz sem volt elég, hogy Heintz csak a második fordulóban vigye a körzetet, holott 1998 óta zsinórban hozta a választókerületet, ráadásul 2002-ben, egy sikeres kormányzati és polgármesteri ciklust követően is legyőzte a Fidesz akkori legerősebb helyi emberét, Szita Károly polgármestert.

 

Az számomra nem meglepetés, hogy a siófoki, a balatonboglári és a marcali térségben már az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa. Ezek 1998 óta tipikusan fideszes körzeteknek számítanak, ráadásul a szocialisták új jelölteket dobtak be a versenybe, akik többé-kevésbé megállták a helyüket.

 

Az MSZP országos, területi és egyéni eredményeinek összehasonlítása

MSZP országos

Somogy

Kaposvár 1.

Kaposvár 2.

Siófok

B.boglár

Marcali

Nagyatád

19,29

19,74

26,44

21,57

19,34

16,4

19,94

13,75

A többi párt eredménye Somogy egyéni körzeteiben

Jobbik

 

14,52

13,06

15,08

13,47

14,25

11,58

LMP

 

 

6,38

 

6,61

 

 

MDF

 

 

 

3.95

 

4,26

 

Somogyért

 

 

 

 

4,54

 

22,19

Torgyán-KK.

 

 

 

 

 

0,66

 

MSZDP

 

 

 

 

 

 

0,37

 

 

 

Somogyban - mint a fenti táblázatban látni is - két kivétellel az országos átlagnál jobban teljesítettek a jelöltek. Kaposváron 20% fölé tudott menni a párt, míg a megyeszékhelytől távolodva fokozatosan csökken az MSZP támogatottsága. Fontos ugyanakkor, hogy ez nem jár együtt a Jobbik erősödésével ezeken a helyeken, a pártpaletta változatosságával van inkább összefüggésben (ld. Kaposvár 2., ahol az LMP feltehetőleg Kolbertől vitt el szavazatokat). Lamperth ugyan nem tudta a következő fordulóig fenntartóztatni a versenyt, de messze a legjobban végzett (ld. Kaposvár 1.), kétszer annyi szavazatot kapott mint a barcsi polgármester, Feigli Ferenc (ld. nagyatádi körzet).  Utóbbiban az MSZP gyenge szerepléséhez minden bizonnyal hozzájárult Gyenesei indulása is. Gyenesei javára az MSZP 2006-ban visszalépett a második fordulóban, feltehetőleg most is ez lett volna a szándék, a jelek szerint azonban nem számítottak a pártok a Fidesz ilyen nagyarányú győzelmére, kijelenthető tehát, hogy némileg eltaktikázta magát az MSZP és a Somogyért. Ugyanakkor azt is látni lehet, hogy a második fordulós visszaléptetés esetén sem szerezhetett volna baloldali jelölt többséget a választókerületben, az MSZP-s jelöltre leadott töredékszavazatok viszont hozzájárulhattak ahhoz, hogy a párt a területi listán egy képviselőt küldhetett a parlamentbe.

 

A somogyi területi listákon mandátumot szerzett képviselők

 

 

Fidesz

2

Mátrai Márta

3

Rubovszky György

9

Berényi László

MSZP

1

Kolber István

Jobbik

1

Pősze Lajos

 

 

Az országos listáról várhatóan mandátumot szerez

MSZP

9

Lamperth Mónika

39

Harangozó Gábor

 

 

Még egy fontos dolog, hogy a közvéleménykutatók előrejelzései nagyjából pontosak voltak,  hiszen azt valószínűsítették, hogy a Fidesz 6:6 arányban elhozza az egyéni mandátumokat, a Fidesz-KDNP és az MSZP pedig 4:1 arányban osztozhatnak a területi listás mandátumokon. Némi öröm a Jobbik számára, hogy a végleges eredmények szerint a területi listás mandátumok megoszlása 3:1:1, azaz az MSZP mellett a Jobbik is egy képviselőt küldhet listáról a parlamentbe,  az már más kérdés, hogy a Jobbik színeiben így mandátumhoz jutó Pősze Lajos nem rendelkezik somogyi kötődésekkel, tehát a párt részéről a somogyiak képviselet nélkül maradnak. További érdekesség, hogy mivel a Fidesz területi listájának első helyezettjei egyéniben már mandátumot nyertek, a párt listájának 9. helyezettje is mandátumhoz jut, így Berényi László személyében egy új fideszes képviselője is lesz a megyének.  • Error connecting to mysql