| Itt vagy most: Blog » Itthon » Thürmer elvtárs és a puccs
Thürmer elvtárs és a puccs
  • | | Több
  • 2009. November 01, 22:10


Thürmer elvtárs és a puccs

Két nappal a Jobbik meghiúsult egyetemi előadása után Thürmer Gyulával beszélgethettünk. Természetesen vele is egy külső helyszínen, hiszen az egyetem rektora következetesen ennek a találkozónak sem engedélyezte az egyetemi lebonyolítását. Az érdeklődők létszáma azonban azokat igazolta, akik korábban úgy vélték, a Jobbik elnökére is legalább ugyanannyian lettek volna kíváncsiak az egyetem falain kívül, mint azokon belül, hiszen még a nemzeti radikálisokénál kisebb népszerűségű Munkáspárt elnökének előadása is szinte teltházas rendezvény volt.

 

Thürmer meg is jegyezte, hogy számára nem presztizskérdés a helyszín, ám az egyetem rektora jobban tenné, ha a Bolognai-rendszer miatt aggódna, amely messze nem ad olyan tudást az egyetemistáknak, amivel később el is tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon. Hosszú felvezető előadásában hangsúlyozta, hogy a Jobbikhoz hasonló radikális pártnak tartja magukat, hiszen a fennálló rendszer egészét tagadják, és az teszi őket egyedülivé a többi párt versenyében, hogy ők a kapitalizmus helyett a szocializmus megteremtéséért dolgoznának.

 

A beszélgetésen jelen volt két kommunista fiatal is, akik elvtárs megszólítással kérdeztek a Munkáspárt elnökétől. Azt szerették volna tudni, ha a Munkáspárt hatalomra jut, Thürmer mit tesz majd, hogy ne puccsolják meg, ahogy azt a világ sok kommunista vezetőjével megpróbálták már. Én személy szerint arra lettem volna kíváncsi, mit tesz a párt azért, hogy az emberek szimpátiáját elnyerje, hiszen úgy gondolom, a jelenlegi politikai rendszerben jó eséllyel bontogathatják szárnyukat a régi vagy új kis népszerűségű pártok. A Munkáspártról azonban nem sokat hallani, saját berkeiken belül tevékenykednek, látszólag semmilyen társadalmi kapcsolatot nem ápolnak. Átlapoztam a rendezvényen kiosztott "A Szabadság" című lapjukat is, amiből mindösszesen annyit sikerült megtudnom, hogy Urbán Szandra a Baloldali Front 16 éves tagja, aki nemrég töltött le egy új dalt Che Guevarától, és legközelebb ő süti a zserbót a KB-ülésre. Azonban ezt és Thürmer Gyula "Balszemmel" című programcikkét leszámítva nem sok érdekességet tartalmaz az újság, amely alacsony példányszáma miatt nyilván nem lehet alkalmas a tömegek figyelmének felkeltésére.

 

Thürmer a kérdést ügyesen megkerülve válaszában a jelenlegi médiakörülmények miatt sajnálkozott, és kifejtette, ahogy a politikusi népszerűségmérések idején, úgy a televíziós vitaműsorok szerkesztésekor sem tartják már számon a Munkáspártot. Szerinte így elég nehéz az érvényesülés, a kopogtatócédulák gyűjtésével kapcsolatban pedig megjegyezte, a közelmúltban nyilvánosságra került cédulavásárlási botrány egyértelműen is bizonyítja, hogy a tőkével rendelkező nagy pártok egyértelmű célja a kispártok kizárása a pártversenyből. Kijelentette, a parlamenti küszöb 4%-ról 5%-ra való emelésének oka az volt, hogy a Munkáspárt, mint a MSZMP örököse ne léphesse át a bejutási küszöböt, azzal azonban nem vitatkozott, hogy ha innovatívabbak lennének, ennél jobb eredményt is fel tudnának mutatni.  • Error connecting to mysql