| Itt vagy most: Blog » Itthon » Választási szereplésem értékelése
Választási szereplésem értékelése
  • | | Több
  • 2006. October 01, 23:11, frissítve: 2009. September 10, 01:01


Választási szereplésem értékelése

Nekem más volt ez a választás, mint az eddigiek. Más volt, mert ezúttal nem preferált jelöltekért és pártokért aggódtam, hanem részben én is érintett voltam a voksolásban. Ha most jársz itt először, elmondom, Kaposvár 15. számú egyéni választókörzetének voltam független képviselőjelöltje. Azt hiszem, sok szót nem vesztegetek rá, lássuk az eredményt.

 

100%-os feldolgozottság után, 55,22%-os részvételi arány mellett megállapítható, hogy az 1571 érvényes szavazatból 84 voks érkezett rám, mint független jelöltre, így 5,35%-kal a harmadik helyen végeztem az MDF képviselőjelöltje, Rózsahegyi Péter előtt.

 

Szégyenlhetném, de nem teszem. Elmondom, miért nem. Ha régebb óta olvasol, tudod, mi volt a célom a jelöltséggel. Egyrészt szerettem volna, hogy ismerjenek az emberek, hogy tudják, érdeklődőm a politika iránt, és lehet rám számítani; másrészt szerettem volna tudni, mik az esélyei ma egy függetlennek a politikában; egész pontosan, mik az esélyei egy újfajta politikának, egy új nézetnek és erőnek, ami ma magyarországon egyelőre képviselet nélküli.

 

Ezt a kampányt mindenféle támogatás nélkül folytattam le. Sem párt, sem civil szervezet, sem nagy tőke nem állt mögöttem. Mégis 5% fölé tudtam emelkedni azt hangsúlyozva, hogy a politikában programra és gyökeres, elsősorban morális változásra van szükség. Igen, közben én is kimentem az utcára tüntetni, mert nekem ez is belefért a véleménynyilvánításba, de nem estem bele a nagyobbik ellenzéki párt mindenkit lekezelő, és saját kicsinyes hatalmi pozícióját féltő demagóg csapdájába sem. Azt hiszem megmaradtam stabilan a két nagy párt között, sőt, valahol sikerült utat törnöm a két kis párt mellett, az eredményeket tekintve pedig nemcsak mellettük, hanem egyiküket, az MDF-et letaszítva a biztos dobogós helyről. Itt emelném ki az utóbbi fontosságát: Rózsahegyi Péter, az MDF jelöltje nem egyszerűen egy önkormányzati képviselőjelölt volt, hanem a pártja 2006-os országgyűlési képviselőjelöltje, visszaléptetése előtt az MDF kaposvári polgármesterjelöltje is.

 

Korábban már írtam, nekem nem a győzelem volt a cél. Persze mindenki eljátszik a gondolattal, mi lenne ha... De mindvégig nyugodt voltam, higgadt kampányt folytattam, nem mocskolódtam, és tisztán, őszintén, egyenesen, néhol erőteljes megszólalásokkal jutottam el idáig. Aki ismeri a helyi viszonyokat, de aki nem és ebben az időszakban körülnéz az országban,  tudja, ennyi idősen, és pláne függetlenül, esélyem nem lett volna győzni, mégha ezt eddig nem is mondtam ki.

 

Meggyőződésem, hogy az előző másfél hónapos kemény munka vezetett idáig. Persze jogos a kérdés, miért vagyok erre annyira büszke, ha még az általam várt 10%-os szavazatmennyiségnél is kevesebbet kaptam. Igaz, túlbecsültem az emberek jóindulatát és elsősorban szavazási hajlandóságát, de nem vagyok elégedetlen, kezdetnek, hirtelen a semmiből előbukkanva ez sem rossz eredmény.

 

Ugyanakkor csalódtam, mert a két hete történt belpolitikai események ismét kiélezték a jobb- és baloldali ellentétet, ismét kiélezték a Fidesz-MSZP konfliktust, és ismét oda jutottunk, hogy az emberek elvesztették józan ítélőképességüket, és pártpreferencia alapján szavaztak, pofátlanul figyelmen kívül hagyva, ki mennyit tett a saját településéért polgármesterként, képviselőként az elmúlt pár évben. Nyilván nem magamról beszélek, de mégis siralmas volt látni, hogyan hullottak a semmibe jól megérdemelt karrierek, csak azért mert az adott jelölt ahhoz a párthoz tartozik, amelyiket most megbüntették a választók. Sajnálom, hogy Kaposvár minden körzetében fideszes győzelem született, mert sok olyan embert megválasztottak, aki nem való a képviselőtestületbe, és akik szemernyit sem törődnek a helyiek problémáival.

 

És hogy mi jön most? Annak ellenére, hogy családi okok miatt a jövőm Kaposváron hosszú távon nem biztosított, folytatni szeretném azt a munkát, amit megkezdtem. Remélem egyre többen látják majd, hogy lehet változtatni és érdemes a politikában dolgozni. Ahogy  korábban a csoporttársaimmal szerettük volna, négy év múlva 2010-ben be kell juttatni egy normális pártot a parlamentbe, hogy legyen egy politikai erő, amelyik nem a rendszerváltás hajnalán született, amelyik "nem csontosodott bele" a többivel való konfliktusába az elmúlt 16 évben. Szeretném, ha minél több embert megismernék, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak és elég bátrak, hogy tegyenek valamit azért, hogy akár helyben, akár országos szinten változzanak a dolgok. Mert tényleg egy új felfogásra van szükség.

 

Szeretném megköszönni mégegyszer és utoljára mindenkinek, aki bátorított, aki bízott bennem, és külön azoknak, akik elmentek, és rám szavaztak. Köszönöm, hogy sem a korom, sem a felfogásom nem riasztotta el őket. Köszönöm, hogy velem voltak, és hogy az eredmény után is megerősítettek, most is velem vannak. Köszönöm a szavazatokat és a bizalmat. Amikor ma a Kapos Rádióban ülve egyszerre vezettem ifjúsági műsort és konferáltam fel a választási eredményeket, akkor arra gondoltam, milyen szerencsés vagyok, hogy elmondhatom magamról, hogy végigcsináltam egy ilyet. Szerencsés vagyok és boldog. Mert bár nem nagy dolog az a nyolcvanakárhány szavazat, de az, amit megmozdítottam, nagyon nagy dolog. És az a legrosszabb az egészben, hogy bármit írok, nem tudom nektek elmondani, milyen nagyon jó érzés. Pedig hogy így érzek, azt nektek köszönhetem...  • Error connecting to mysql