| Itt vagy most: Blog » Itthon » Valóban harmadik erő a Jobbik?
Valóban harmadik erő a Jobbik?
  • | | Több
  • 2010. March 01, 14:02


Valóban harmadik erő a Jobbik?

Ahogy közeledik a választások első fordulójának napja, úgy terelődik fokozatosan a figyelem a Jobbikra. Lassan már a Fidesz is kénytelen lesz belátni, hogy kormányzása idején már nem a szocialisták, hanem a szélsőséges párt fogja jelenteni számára az igazi parlamenti ellenzéket.

Az EP-valasztások óta mindenki számára világossá vált, hogy a Jobbik 2010. tavaszától parlamenti erő lesz, csak az nem tudható még, mekkora szeletet hasít ki magának a párt a parlamenti patkóból.


A legfrissebb közvélemény kutatások is azt bizonyítják, hogy a szélsőséges párt beérte a szocialistákat, sőt elemzők úgy saccolják, ha a Jobbik eddig tapasztalt megerősödése így folytatódik, akár a második legnagyobb frakciót maga mögött tudó erő is lehet az új országgyűlésben.


A Jobbikkal nyílt színen először az SZDSZ helyezkedett szembe a 2009-es EP-választási kampányban. A szélsőségesek és liberálisok versenyéből az előbbiek kerültek ki nyertesen, a szabad demokraták pedig történetük legcsúfosabb választási vereségét szenvedték el. Az EP-választások estéjén Lendvai Ildikó a Jobbik elleni összefogásra szólította fel a Fideszt, az ellenzéki párt válaszában azonban úgy reagált, a Jobbik az MSZP, nem pedig a Fidesz ellenfele.


Persze az ellenzéki párt már jóval korábban foglalkozott a témával, igaz, azt mindannyiszor komolytalannak tartották és lesöpörték az asztalról. Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke 2009. januárjában egy lakossági fórumon úgy vélte, a Jobbikot az MSZP hozta létre, hogy gyengítse a Fideszt. Ma már tudjuk, Kövér állításának köze nincs a valósághoz, hiszen a Jobbik épp a szocialisták népszerűségének kárára erősödött meg. Fent nevezett logika szerint racionálisabb volna, hogy a Jobbikot a párttal több önkormányzatban szövetséges Fidesz kreálta, hogy megtörje a szocialista párt ellenpólust jelentő szerepét, így egy mélységesen fragmentált, ezért összefogásra képtelen ellenzék állna szemben a Fidesz csaknem kétharmados parlamenti erejével. A Jobbik ugyanakkor a kétharmados többség megszerzésének híján könnyebben megnyerhető volna egy fontosabb törvény módosításához, mint a szocialisták.


Vona és Orbán is kizárták azt, hogy koalícióra lépjen egymással a két párt. A Jobbik elnöke azonban nem zárta ki a parlamenten belüli, koalíción kívüli együttműködés lehetőségét a Fidesszel, ugyanakkor visszautasított minden összeesküvés-elméletre vonatkozó feltételezést, valamint a párt programja és kommunikációja is azt támasztja alá, hogy valóban egy új, az előzőektől semleges, harmadik erőről van szó.


Erre egyfelől bizonyíték Bajnai Gordonnak a választási kampányban elmondott leköszönő beszéde, melyben a Jobbik mint szörny elleni összefogásra szólította fel a Fideszt és az MSZP-t. Másrészt a sajtóban megszellőztetett hírek szerint a szocialisták a Fidesz javára történő második fordulós visszaléptetésektől sem riadnának vissza, hogy távol tartsák a szélsőségeseket a parlamenti helyektől.


Hogy a Fidesz számára is egy létező veszélyről van szó, azt lényegében Kövér László is elismerte egy február végi interjújában. A Fidesz politikusa úgy fogalmazott, a demokráciának és a Fidesznek is kihívást jelent a Jobbik, amely párthoz a kiábrándultság és hitevesztettség okán már többen átpártoltak a Fidesztől. A Fidesz azonban most sem a többi párttal, hanem elsősorban saját erejében bízva próbálja felvenni a kesztyűt a szélsőségesekkel. Ezt alátámasztja, hogy Orbán Viktor többször felszólította híveit, ne osszák meg szavazatukat, valamint erősíti Deutsch Tamás EP-képviselő egy hétvégi tévéinterjúban elhangzott mondata, miszerint a Fidesz stratégiája az, hogy a párt minél jobb eredményt érjen el a választásokon, minél nagyobb ugyanis a párt támogatottsága, annál mélyebb lehet a változás.  • Error connecting to mysql