| Itt vagy most: Blog » Nagyvilág » Amerikai konzervatív maradt
Amerikai konzervatív maradt
  • | | Több
  • 2006. November 11, 17:05


Amerikai konzervatív maradt

Bár a keddi, Egyesült Államok-beli félidős képviselőházi és szenátusi választásokat a demokraták nyerték, és átvették a kongresszus irányítását, nem beszélhetünk demokrata áttörésről, vagy felívelő ellenzéki politikáról.

Mint ismert november 7-én tartották az USA-ban a "midterm", azaz a félidős választásokat. Mint korábban már írtam róla, az ottani választási rendszer sajátosságaként két évvel az utolsó, és két évvel a következő elnökválasztás előtt a teljes képviselőház, és a szenátus harmadának megújítására volt szükség.

Azt az elmúlt pár napban már minden napilap, internetes portál megírta, hogy a demokraták mindkét házban (képviselőház, szenátus) átvették az irányítást, azt azonban nem hangsúlyozták, hogy ez mennyire vagy mennyire nem jár együtt a választók politikai szemléletváltozásával.

Emlékeztetőül. A keddi választásokon 435 képviselőházi, 33 felsőházi, szenátusi mandátumot, valamint 36 kormányzói mandátumot osztottak újra. A képviselőházi választásokon a demokrata pártnak 218 helyre lett volna szüksége, hogy többségbe kerülhessen az alsóházban. Ezt az áhított eredményt magasan felülmúlta, hiszen 229 mandátumot szerzett a házban, pontosan 29 mandátummal többet, mint ahány képviselővel eddig rendelkezett. Azonban amennyit nyertek a demokraták, annyit vesztettek a republikánusok, ők jelenleg 196 mandátummal büszkélkedhetnek, 28 hellyel kevesebbet birtokolnak, mint az előző két évben, s az alsóház egyetlen független tagja is kiszorult a törvényhozásból.

A szenátusi választások már inkább mondhatók kiegyenlítettnek, hiszen épp az itteni szoros eredmények voltak azok, melyek miatt egy-két napig bizonytalanság ült az egyesült államokra. Két államban ugyanis, montanában és virginiában mindössze pár ezer szavazat döntött a mandátum sorsáról. Montanában alig kevesebb mint 3000 szavazattal vesztett a korábbi republikánus szenátor, Conrad Burns kihívójával, a demokrata Jon Testerrel szemben; Virginiában pedig 7000 szavazat döntött George Allen republikánus szenátusi képviselő és Jim Webb demokrata jelölt között. Ide kapcsolódik, hogy Connecticut-ban Joseph Lieberman, eddigi demokrata szenátor függetlenként indult, és a szavazatok 50%-át megszerezve szerzett mandátumot pártjának jelöltje, Ned Lamonttal folytatott versenyében; a republikánus Alan Schlesinger ezzel szemben mindössze a szavazatok 10%-át szerezte meg a körzetben.

Érdekesség, hogy míg New York államban Clinton elnök felesége, Hillary Clinton, valamint a Massachusetts-beli Edward Kennedy, az ex-elnök John F. Kennedy testvére nagy fölénnyel (mintegy 70%-os eredménnyel) hozni tudta a mandátumot a demokratáknak, addig ez Nevada államban nem sikerült Jimmy Carter volt amerikai elnök fiának, Jack Carternek, aki csak 41%-os eredményt ért el a választásokon.

Mondhatni a kormányzóválasztáson is taroltak a demokraták, hiszen a megszerezhető 36 székből 20-at elhoztak, ezek között van Arnold Schwarzenegger, aki nemcsak kormányzóként tér vissza, hanem hajlik a terminátor 4-ben való szerepeltetésére is.

Összességében tehát azt mondhatni, hogy a demokraták minden korábbi előrejelzésnél jobban szerepeltek, a választások előtti héten közzétett nyilatkozataik szerint ugyanis ők maguk sem bíztak abban, hogy a szenátusban többséget szerezhetnek.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a jelenlegi választási eredményből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a jövőre, elsősorban a két év múlva esedékes elnökválasztásra nézve. Mégha történelmi mélyponton is van Bush elnök választói megítélése, még ha 12 év után el is vesztette a republikánus párt a többségét a törvényhozásban, az eredmény akkor sem jelenti azt, hogy egy másik republikánus elnökjelölt két év múlva ne tudná ledolgozni a demokraták jelenlegi fölényét. Azért sem ilyen egyszerű a dolog, mert sok elemző fontosnak véli hangsúlyozni, hogy a demokraták sikereiket nem saját politikájuk felfuttatásának köszönhetik, sokkal inkább a republikánusok politikai öngyilkosságának.

Egy a CNN honlapján közzétett közvéleménykutatás szerint a szavazók döntését az idén öt tényező befolyásolta. Elsősorban az iraki helyzet, a terrorizmus, majd a gazdaság, a bevándorlás, és bizonyos morális kérdések voltak meghatározók. Az iraki háborút a megkérdezettek 64%-a ellenzi, a terrorizmussal kapcsolatban a véleményformálók több mint fele mondja, hogy az ország nem lett biztonságosabb vagy kevésbé biztonságos 2001. szeptember 11-e óta mint azt megelőzően volt, és így tovább.

Ezek tehát mind a Bush kormányzat politikájának hátulütői, melyek odáig vezettek, hogy a választási eredmények tükrében az elnök menesztette védelmi miniszterét, az agresszív iraki háborút is kiötlő Donald Rumsfeldet, és helyére a CIA korábbi igazgatóját, Robert Gates-et nevezte ki.

Ugyanakkor a demokraták háza táján sem lehet nagy az öröm, ugyanis a félidős választásokkal egyidőben tartott népszavazási kérdésekben sorra elbuktak, jól lehet, nem volt egységes a népszavazáson feltett morális kérdések megítélése a párton belül sem. A leggyakrabban feltett kérdésekre -egyneműek házassága, melegek élettársi kapcsolata, szülői beleegyezés nélküli abortusz, marihuana legalizálása- a megkérdezett tagállamok kivétel nélkül nemet mondtak, míg más kérdésekben -pl. minimál óradíj emelése- igennel szavaztak.

Így tehát nem beszélhetünk nagy demokrata sikerről, de azért az elmúlt 12 év politikáját nézve ez több mint bizakodó. Azonban, ha nem sikerül a társadalom többsége számára elfogadható politikai kocepciót kidolgoznia a pártnak, és a továbbiakban is széthúz a törvényhozásban -gyakran fordul elő ugyanis, hogy a demokraták a republikánusokkal szavaznak-, akkor a most visszahúzódó, mérsékeltebb politikára sarkallt republikánus kormányzat könnyen nyerheti a követlező választásokat.

Bush kezét mindenesetre némileg megkötötték, és ez az amerikai társadalom többségét minden bizonnyal jó érzéssel tölti el. Ahogy világpolitikai változásokat is előidézhet, ha például néhány ország bejelenti irakban állomásozó katonái kivonását. akárhogy is tehát, de változások következnek. Talán ezentúl kevesebbet fényezik majd az USA alsó felét.

 

A fenti írás módosításokkal a PHE POLITIKA.HU című újságjának próbaszámában is megjelent, mely a csatolmányból letölthető.  • Error connecting to mysql