| Itt vagy most: Blog » Nagyvilág » Látogatás az Európai Parlamentben
Látogatás az Európai Parlamentben
  • | | Több
  • 2007. October 13, 00:12, frissítve: 2009. August 05, 17:05


Látogatás az Európai Parlamentben

Szakmai szemmel Belgium kettős kihívás. Egyszer azért, mert az Európai Parlament egyik székhelye, másszor pedig azért, mert a legbonyolultabb politikai rendszerrel bíró ország kerek e világon. Ebben a két témában tudásom elmélyítésére négy napom állt rendelkezésre, az ország minden tájáról érkező, velem utazó szaktársaimmal egyetemben.

Utazásunkat 13-án, szombaton kezdtük. Vonattal a pesti gyülekezőre, majd onnan busszal a belga fővárosba indultunk. Hosszú és viszontagságos utazást követően vasárnap délután 5 órakor foglaltuk el a szállásunkat a hatalmas szellemiséget magából árasztó belvárostól mintegy 20 percnyi sétára.

Az ott töltött négy nap feszített tempóban zajlott. Rengeteg programban volt részünk, és azok közé tartoztam, akik kikötötték, hogy valamennyi előadásra ellátogatnak a szabadidőről lemondva. Így míg mások várost néztek, vagy valamely étteremben a helyi gasztronómiával ismerkedtek, én a Közjegyzői Hivatalban vagy más alternatív programon ültem.

Az első nap az Európai Parlamenttel ismerkedtünk. A magyar adminisztrációban dolgozó egyik jogász nagyon érdekes előadást tartott a parlament jelenlegi működéséről, és a reformszerződésben tervezett változtatásokról - utóbbiakat a hétvégén elfogadták Portugáliában. Innen Namurbe, a vallon tartomány fővárosába mentünk, ahol rövid városnézést megelőzően a vallon parlamentben jártunk, és egy környező település polgármesterének előadását hallgattuk a belga föderális rendszerről. Este egy elegáns étteremben vacsoráztunk, ahol a fél csoport lazacát és a sofőrre eső bormennyiséget is nekem kellett elfogyasztanom.

Kedden szinte az egész napunkat az EP-ben töltöttük. Délután a kommunikációs osztály munkatársai tartottak unalmas fejtágítást, sokadszorra is elmondták mit kell tudni az uniós, illetve az európai parlamenti munkavállalásról, majd Schöpflin György, az Európai Néppárt fideszes képviselője beszélt a törökök csatlakozásáról, előtte pedig Dobolyi Alexandra, az MSZP EU parlamenti képviselője mesélt a szocialisták európai pártcsaládjáról. Vele a tervezettnél rövidebbre sikerült a beszélgetés, miután picit sietősen távozott azt követően, hogy nem tudott választ adni azon kérdésemre, hogy ha az Európai Szocialista Párt beleavatkozik a szlovák belügyekbe, a magyar belügyekbe - ld. tavalyi őszödi beszéd és azok hatása - miért nem képes beleavatkozni, és ha a Magyar Gárda ügyét az EU parlament nyilvánossága elé képes tárni az MSZP, miért nem terjeszti be a Civil Jogászbizottság jelentését is az egy évvel ezelőtti zavargásokról, hogy Brüsszel is lássa az okot és okozatot. Dobolyi szerint a kettő nem ugyanaz, én erkölcsi különbséget nem látok a két ügy között.

Szerdán a Leuveni Katolikus Egyetemre mentünk, ahol nagyon érdekes előadást hallgattunk egy holland professzortól az EU-ról. Az ebédünket Brüsszelben, a NATO székházában fogyasztottuk, ezt követően három biztonságpolitikai előadást, valamint tájékoztatót hallgattunk végig. Este egy Fidesz szervezésében zajlott 56-os megemlékezésen vettünk részt az Európai Bizottság épületegyüttesétől nem messze, ahol beszédett mondott Szájer József, az aznap épp Brüsszelben tartózkodó Navracsics Tibor, Ablonczy Balázs történész, valamint egy katolikus pap. Az Állami Népi Együttes műsora előtt Ákos énekelte el új dalát, majd négyszemközt beszélgethettünk vele. Kiszelly Zoltán, Schmitt Pál, Gyürk András jelenlétében pedig egy ezer főre tervezett állófogadáson vettünk részt, késő este, mintegy 11 órakor innen indultunk a Grand Party á lá Bruxelles elnevezésű záróbuliba, ahol a szervező kivételével mindenki megjelent, bár nekünk a második üveg vodka után ez már fel sem tűnt.

A pénteki indulás előtt Hans-Gert Pöttering titkárával talákoztunk, akivel az EP elnökének munkájáról és a közelgő lengyel választásokról beszélgettünk. Ezt követően szabad program keretében rövid városnézést tettem. A péntek esti hazatérés után nagyon nehéz volt bármit is mondani. Végigjárva ezeket a méltán híres, politikailag meghatározó épületeket olyan eufórikus érzés kerített hatalmába, mint az egyszerű szinglit, mikor meglátja az újdonsült Zara ruhaszalont. Valójában olyan volt, mintha nem is Európában jártam volna, az egész atmoszféra egy amerikai nagyváros elővárosáéhoz hasonlított, ahol persze a szélsőségek minden skálája megtalálható volt. Egyik sarkon a Jaguar, a másikon a Wartburg, egyik utcán az öltönyös üzletemberek, a másikon a játszótérre beköltözött hajléktalanok... És az egyes nációk sokszínűsége is förtelmesen nyomasztó tudott lenni. Ahova néztem, tisztán európai embert nem láttam. Voltak franciák, németek, hollandok, kínaiak, marokkóiak, törökök és ezek keverékei, olyan, hogy belga, nem volt, mert ilyen valójában nincs is, ennek ellenére az országra, ahol élnek, mégis büszkék, szinte minden ház falán ott lóg a belga háromcsíkos zászló.

Hihetetlen liberalizmus és lazaság, ugyanakkor a francia ajkúak részéről tapasztalt távolságtartás és ellenszenv van jelen, egy egész érdekes egyvelege az európai létnek, picit a tengerentúllal keverve. Tolerancia és egyenjogúság minden mértékben, még a metróban is megtalálható a látó emberek számára elérhető minden információ a vakok számára kifüggesztett speciális térképeken.

Valamennyire érthető is a keveredés. Maga az Európai Parlament 27 tagország különböző nemzetiségű delegáltjainak ad helyet. 32 ezer alkalmazott, három helyszín - Luxemburg, Strasbourg és Brüsszel a székhelyei az EU parlamentnek -, több mint 700 képviselő, évi 200 millió eurós fenntartási költség. Élhetőnek nem biztos, hogy élhető város, de dolgozni lehet ott. Egy alacsony beosztású hivatalnok is 4000 eurót visz haza havonta, igaz ennek negyedét az alig 50 nm-es garzonra költi, azonban még így is négyszeresét keresi annak, amit mondjuk egy magyar európai parlamenti képviselő kézhez kap(persze csak 2009-ig, mert utána egységesen 7000 euró fizetést kapnak majd a képviselők).  • Error connecting to mysql