| Itt vagy most: Blog » Publikációk » A kereszténydemokrácia történetének fejezetei
A kereszténydemokrácia történetének fejezetei
  • | | Több
  • 2006. December 12, 08:08, frissítve: 2009. August 03, 17:05


A kereszténydemokrácia történetének fejezetei

"A közel hatvanéves magyar kereszténydemokrácia kezdetei a két világháború közötti időszakra nyúlnak vissza. Ekkor kezdtek ugyanis virágozni azok a keresztény-szociális reformmozgalmak, melyek különböző társadalmi szervezetek, egyházak támogatásával bontakoztak ki.

A folyamatban jelentős szerepe volt Barankovics Istvánnak, az első magyar kereszténydemokrata párt főtitkárának. Barankovics újságíró, közíró, politikai gondolkodó volt, aki az általa szerkesztett újságok hasábjain kívül országgyűlési beszédeiben fejtette ki nézeteit a keresztény és a demokratikus elvek védelmében, küzdött az egyházak szabadságáért, intézményeik megmentéséért, valamint az egyházi iskolák államosítása ellen.

Barankovics szinte az egyetlen ma is létező történelmi párt élén való egykori politikai szerepvállalásával hosszú időre lefektette a kereszténydemokrata politika alapjait, munkát adva a csekély társadalmi támogatottsággal bíró utódpártnak. Varga László, Barankovics valamikori képviselőtársa, a KDNP alapítója, majd a jogutód párt újjászervezője a rendszerváltozást követően is kitartott a régi elvek mellett, 2003-ban bekövetkezett halála óta azonban új lehetőségek nyíltak a mély történelmi gyökerekkel rendelkező magyar kereszténydemokrácia háború utáni történetében."

A "Magyar politikai gondolkodás története" című kurzusra írott dolgozatom a csatolmányokból letölthető és olvasható.  • Error connecting to mysql