| Itt vagy most: Blog » Publikációk » Magyarország euroatlanti kapcsolatrendszere
Magyarország euroatlanti kapcsolatrendszere
  • | | Több
  • 2009. március 19, 22:10, frissítve: 2009. augusztus 03, 16:04


Magyarország euroatlanti kapcsolatrendszere

"Magyarország euro-atlanti integrációja a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején ment végbe. Politikai szándék formájában azonban már rögtön a rendszerváltást követően megfogalmazódott. Azt megelőzően hazánk a Szovjetunió befolyási övezetébe tartozott, a szocialista internacionalizmus ideológiai, gazdasági keretében elképzelhetetlen volt bármiféle együttműködés a kapitalista, szabadságelvű Nyugattal. A rendszer azonban a 80-as évek vége felé váratlan gyorsasággal gyengülni kezdett. Előbb a KGST, majd a Szovjetunió, végül pedig a katonai együttműködés keretét adó Varsói Szerződés szűnt meg, bomlott fel. A korábban szuverenitásától megfosztott Magyarország egyik pillanatról a másikra önálló lett, immáron önmaga határozhatta meg saját politikai orientációját. A 90-es évek elejét és a rendszerváltás pillanatát az útkeresés jellemezte. Az országnak a semmiből kellett újjászerveznie kül- és biztonságpolitikáját. Azóta is példátlan konszenzussal az újonnan választott magyar parlament három fontos cél távlati megvalósításáról döntött – ezeket a szakirodalom „triádnak” nevezi -, melyek közül a legfontosabb az euro-atlanti csatlakozás mielőbbi megvalósítása volt."

Az esszé a "Magyar biztonságpolitika" című kurzusra készült, a teljes szöveg a csatolmányból letölthető és olvasható.
Kommentek

0 db komment érkezett


Írj kommentet!
De előbb jelentkezz be. Ha még nincs hozzáférésed, regisztrálj!

vagy kommentelj már meglévő fiókoddal:

Ha hozzáféréssel rendelkezel az oldalak bármelyikén, csak kattints a logójára, és jelentkezz be kedvenc közösségi oldaladon. (Ezt követően ne felejtsd el engedélyezni a kapcsolatot.) Ez azért jó, mert nem kell külön regisztrálnod, hanem a közösségi oldalakon megadott névvel tudsz hozzászólni.

Egyben biztonságos is, hiszen a belépés a kiválasztott oldalon történik, így a nemethattila.hu oldalhoz semmilyen azonosító adatot sem kell megadnod. Az adatvédelemről az egyes weboldalak rendszere gondoskodik, amelyről már megbizonyosdhattál, hiszen használod ezek valamelyikét.

 
Letölthető anyagok
Magyarország euroatlanti kapcsolatrendszere
Az előadás prezentációja

A fenti anyagok jogvédettek, kérjük a vonatkozó felhasználási feltételeket betartva használd fel

 
 
we